Ideje za uređenje dječje i spavaće sobe

9. lipnja 2022

Dječja soba treba biti mjesto inspiracije za vaše dijete, a spavaća soba stvoriti opuštajući i smiren prostor za dobar san.

U članku donosimo ideje za uređenje dječje i spavaće sobe malih kvadratura. Pronađite kreativnu inspiraciju u videu na kraju članka.

Zašto se dječjim i spavaćim sobama ne posvećuje dovoljno pažnje?

Dnevna soba, kuhinja ili kupaonica prostorije su kojima se posvećuje više pažnje kod renovacije i uređenja. Razumljivo, jer su to prostorije u kojima vlasnici, a često i njihovi gosti provode puno vremena i žele se tamo osjećati ugodno. Zbog fokusa na navedene prostorije, dječja soba, a još češće spavaća soba, padne u drugi plan. Mnogi smatraju da tamo samo spavaju i ne trebaju uložiti puno truda u njihovo uređenje.

Nemojte zanemariti ove sobe pri uređenju doma. Pogledajte zašto je ipak važno uređenju dječje i spavaće sobe posvetiti jednako pažnje i vremena kao i uređenju ostalih prostorija u svom domu.

Uređenje spavaće sobe

Velik je izazov uređivati sobe male kvadrature, a da prostor bude funkcionalan i istovremeno estetski privlačan.

 

Prostor za odlaganje

Kako bi stvorio oazu za odmor i uživanje, dizajner interijera u ovom je projektu veliku pozornost posvetio pronalaženju prikladnih mogućnosti za odlaganje za maksimalno iskorištavanje dostupnog prostora, no bez stvaranja osjećaja zagušenosti.

Kod malih prostora savjetuje se iskoristiti prostor u zraku, odnosno visinu sobe. Mjesta za odlaganje nikada nije dosta, a ono na visini može poslužiti za skladištenje nesezonske odjeće i sličnih predmeta koji se rijetko koriste.

Krevet s ladicama također je dobra ideja kada uređujete spavaću sobu male kvadrature.

Krevet kao središte sobe

Uzglavlje kreveta dizajner je postavio ispod prozora ispod kojeg se nalazi radijator. Kako bi se krevet odmaknuo i zaštitio od radijatora, ispred je postavljena obloga od letvica koja se estetski lijepo uklapa u prostor.

U ovako malim prostorima potrebno je paziti na detalje koji idu u prilog estetici, stoga je dizajner odlučio razigrati prostor nježnom bojom lavande koja djeluje opuštajuće, a monokromatski pristup u ovom slučaju pridonosi vizualnom povećavanju prostora.

Uređenje dječje sobe

Nakon uređenja spavaće sobe, dizajner se posvetio uređenju dječje sobe koja je još manje kvadrature nego spavaća.

Maksimalno iskoristite prostor

Kod uređenja dizajner se vodio istim principom kao kod spavaće sobe – maksimalno iskoristiti prostor i stvoriti što više mjesta za pohranu. Uzimajući u obzir izrazito uzak  i dugačak oblik sobe, elementi za pohranu i krevet pozicionirani su linearno uz najduži zid, a na suprotnu stranu, uz veliki prozor postavljen je sklopivi radni stol. Dječji krevet smješten je između dva ormara koja su povezana mostom, odnosno visećim jedinicama za pohranu koje se nalaze iznad kreveta. Kao i u spavaćoj sobi, ispod kreveta su postavljene dodatne ladice za skladištenje.

Ne zaboravite na radni kutak

Bez obzira na to koje je dobi dijete čija je soba, kod uređenja sobe uvijek je dobro planirati radni kutak koji će se sigurno koristiti za učenje, igru, bojanje i slično. U ovoj sobi radni prostor je prilagodljiv, odnosno pomičan. Na taj način se htjelo rasteretiti mali prostor velikih radnih površina koju imaju standardni stolovi. Radna ploča fiksirana je na zid te se lako podiže kada više nije potrebna, a soba poprima opušteniji ugođaj za odmor ili igru. Kako bi prostor bio vizualno prostraniji, na sobna vrata postavljena su panel ogledala.

U videu u nastavku pogledajte konačno rješenje i vizualnu prezentaciju uređenja, te poslušajte savjete dizajnera interijera.

Ako renovirate ostale prostorije u svom domu i tražite ideje za uređenje, predlažemo da u videu pogledate ideje za uređenje dnevnog boravka.

Ako ste pak u potrazi za sredstvima za financiranje renovacije svog doma, zatražite povratni poziv i informirajte se o ponudi OTP stambenih kredita bez hipoteke.