Kad poželite osvježiti dom – birajte tapete

22. kolovoza 2023

Nekad je teško prepoznati potencijal prostora prilikom potrage za idealnim domom, a posebice ako se nađete među golim zidovima. Bez jasne vizualizacije želja cijeli se prostor može doimati hladnim i često puno manjim nego što zapravo jest. Prazni i nemaštoviti zidovi najvećim su dijelom krivci za takvu percepciju. Stoga prilikom potrage za novim domom ili razmatranja većih renovacija napravite domaću zadaću i dobro razmislite kako ćete zidovima podariti novi život – jer upravo je to jedan od najefektnijih načina za osvježavanje i uljepšavanje prostora.

Tapete u spavaćoj sobi

Nema ničeg lošeg u neutralno obojenim zidovima. Oni mogu poslužiti kao idealna podloga za galerije slika i zidne elemente, a svakako su omiljeni odabir ljubitelja minimalizma. Međutim, savjetujemo da za brzu i efektnu promjenu razmislite o tapetama.

Pravilnim odabirom motiva i teksture možete u potpunosti transformirati prostor i dati mu karakter. Ovisno o osjećaju koji želite stvoriti u prostoru, tapetama možete postići opuštajući ugođaj ili razbiti monotoniju koristeći ih kao naglasak. U svakom slučaju unijet će element vizualne zanimljivosti koji može imati veću estetsku vrijednost i od samog namještaja. Da biste to postigli ne trebate mnogo.

Često je dovoljno samo jedan zid ukrasiti tapetom i tako istaknuti njegov karakter ili stvoriti harmoniju skladno ju povezujući s ostalim elementima u interijeru. Osim toga, tapetama možete prekriti i samo jedan dio zida. U tom slučaju savjetujemo postavljanje tapeta unutar štukatura. Dobit ćete estetski vrlo zanimljiv dodatak koji će ostaviti dojam umjetničkog djela velikog formata.

Tapete u dnevnom boravku

Prilikom odabira tapeta informirajte se o vrstama tapetama kako biste odabrali materijal koji će najbolje pristajati vašim zidovima. Naime, osim dekorativne, tapete imaju i funkcionalnu, odnosno zaštitnu ulogu, a odličan su odabir i za skrivanje određenih nedostataka. Primjerice, reljefne tapete vizualno će ispraviti nesavršenosti zidova koji su u lošem stanju, dok će tapete od vinila pružiti dodatnu toplinsku i zvučnu izolaciju, a one napravljene od tekstila omogućiti zidovima da dišu.

Na tržištu ćete tako, uz već navedene materijale, pronaći papirnate tapete, tapete od sintetičkih vlakana, metalizirane i tapete od prirodnih vlakana poput bambusa ili pluta.

Informirajte se o vrstama tapeta

Odabir motiva i boja ovisit će naravno o osobnim preferencijama i stilu, no svakako vodite računa o skladnosti s namještajem i ostalim dodacima u prostoru, poput tepiha, zavjesa i slično. S obzirom na popularnost tapeta u zadnje vrijeme, ponuda motiva je zaista impresivna do te mjere da možete od svog doma stvoriti pravo remek djelo. Stoga se upustite u avanturu i kreirajte život kakav želite jer ostvarenje želja nikad nije bilo brže i lakše, a realizaciju snova prepustite nama.

Uz stambeni kredit OTP banke, kupnja i obnova vašeg doma postat će pravi užitak i uzbudljivo iskustvo, zato zatražite povratni poziv i već danas počnite s preuređenjem svog doma.