DIY transformacija dnevnog boravka

25. travnja 2023

Zastarjeli komadi namještaja koji više ne odgovaraju našem stilu i/ili potrebama vrlo često završe na listi otpisanih stvari. Novi praktični komadi cjenovno su vrlo pristupačni i to ih čini atraktivnom opcijom za bezbolnu zamjenu starog namještaja. No, osim što time potičemo suludu masovnu proizvodnju koja za sobom vuče brojne negativne čimbenike, takav je namještaj vrlo često upitne kvalitete. Stoga, prije nego dođete u napast da stare, kvalitetne i funkcionalne komade zamijenite novima, razmislite o brojnim opcijama.

U videu u nastavku donosimo vam jednu takvu inspiraciju, kojom doista možete napraviti neprepoznatljivu transformaciju namještaja, bez nepotrebne kupovine novih komada.

Stvarajući dizajn ovog dnevnog boravka, odlučili smo zadržati postojeće korpuse jer su bili u odličnom stanju. Postojeći namještaj, osim što je zastario dizajnom, svojom je veličinom vizualno smanjivao ovaj prostor. Kako bismo prostoru dali svježinu, odlučili smo se na moderan, minimalistički namještaj u japandi stilu. Prije same izrade napravili smo nacrt željenog namještaja i poigrali se drugačijim pozicioniranjem starih korpusa u prostoru. Ne ograničavajte se prvotnom namjenom elemenata jer ih zaista možete kombinirati kako god poželite.

Novi izgled ovom namještaju podarili smo postavljanjem obloga od iverala oko postojećeg korpusa. Nekad okomiti element pretvorili smo u horizontalnu komodu koju smo postavili na zid. Time smo postigli moderan dizajn TV jedinice, ali i vizualnu protočnost s obzirom na to da prostor ispod nje “diše”. To je i vrlo praktičan način postavljanja namještaja jer uvelike olakšava čišćenje prostora, posebice u zimskim mjesecima.

Estetičnost minimalizma postignuta je neuobičajenim frontama. Unutar okvira od iverala postavili smo tkaninu. Tkaninu smo odrezali na potrebne dimenzije i ljepilom u spreju pričvrstili s unutarnje strane okvira. Posebnost takvih fronti je jednostavnost njihova postavljanja, a samim time i samostalne zamjene. Kad poželite novu promjenu u domu, na vrlo jednostavan način svom namještaju možete dati posve drugačiji izgled zamjenom tkanine. Ovakvo stilsko rješenje ima posve umjetničku dimenziju jer komad namještaja postaje svojevrsno umjetničko platno za izražavanje vaše osobnosti.

Na komodu se nastavlja polica u funkciji stola koju smo izradili u kontrastnom iveralu radi dinamičnosti. Osim vizualne zanimljivosti ovakvog rješenja, ono može biti i vrlo praktično, odnosno multifunkcionalno. Ako vam nedostaje prostora u domu, a imate potrebu za radnim kutkom, ovo je idealan način za iskorištavanje prostora dnevnog boravka u tu svrhu, bez gomilanja masivnih radnih stolova.

Na suprotnoj strani, kao protuteža minimalističkoj komodi, nalazi se nešto veći ormar. Njega smo izradili spajanjem dvaju zasebnih jedinica starog namještaja i time stvorili prostran element za pohranu.  Iako nešto masovniji, ovaj je kubus zadržao svoju jednostavnost, koja je dodatno naglašena izostankom vanjskih ručkica, s obzirom na to da smo ugradili TIP-ON sistem.

Nadamo se da smo vas ovim DIY projektom potaknuli na razmišljanje i inspirirali da svom starom namještaju date još jednu priliku. Renovacije doma ne moraju nužno u svakom segmentu biti mukotrpne i iziskivati značajne troškove. Neke promjene u domu možete učiniti uz malo mašte, razmišljajući izvan okvira, a zahtijeva li vaš dom konkretniju renovaciju ili razmišljate o kupnji nove nekretnine, zatražite OTP stambeni kredit i osigurajte si bezbrižnost!