Vodič kroz samostalno uređenje doma

22. srpnja 2021

Uređenje doma zahtijeva puno vremena, strpljenja, ali i preciznosti. S obzirom na to da se radi o vašem životnom prostoru i vašem novcu, cilj je da taj projekt prođe najbolje za vaše živce i vaš novčanik. Kako biste se osigurali da to zaista bude tako, potrebna je dobra priprema. U suradnji s Ruan studijem za uređenje interijera pripremili smo vam deset savjeta koji će vam pomoći da što lakše uredite svoj dom iz snova.

1. Inspirirajte se

Prvi važan zadatak koji se često preskače je inspiracija i traženje uzora. Imajte na umu da će vaš životni prostor uvelike utjecati na vas stoga je zadaća pronaći stil u kojem ćete se dobro osjećati. U svijetu interijera postoji mnoštvo raznovrsnih stilova, a cilj je pronaći onaj koji najbolje opisuje vas i u kojem možete zamisliti svoj život. Izvrstan i većini dostupan izvor za inspiraciju je internet, ali i naš portal na kojem možete pronaći zanimljive članke na temu uređenja doma.

2. Odredite budžet

Bilo da se radi o ušteđevini ili kreditnom financiranju, cilj je odrediti što realniji iznos kako biste realizirali sve svoje želje. Često se budžet nepravilno odredi jer se u njega ne uračunaju svi troškovi koji se pojave tijekom renovacije ili uređenja poput rušenja, provođenja instalacija, bojanja zidova, kupovine građevinskog materijala, troškova majstora, itd. Budite realni u određivanju budžeta – istražite kako se kreću cijene za ono što planirate te kontaktirajte majstore i zatražite nekoliko ponuda. Jako je bitno da u budžetu ostavite određen iznos za nepredvidive troškove ili iznenadne promjene planova.

3. Raspodijelite troškove po stavkama

Jednom kada ste odredili budžet, slijedi podjela troškova po stavkama. Ovisno o tome koje radove uključuje vaš projekt, generalno pravilo je: nemojte štedjeti na stavkama koje se kasnije teško mijenjaju i planirate ih imati dugi niz godina. Ovo se ponajprije odnosi na podne i zidne obloge, ali i na kućanske aparate. Visoka cijena ne predstavlja uvijek i visoku kvalitetu, no kod ovih stavki niska cijena često predstavlja lošu kvalitetu. Uložite malo više novaca u materijale i aparate koji moraju odlično funkcionirati dugo godina.

4. Organizacija

Budući da je projekt uređenja interijera vrlo opsežan – sastoji se od mnogo sitnih, ali bitnih detalja – uzmite si vremena za organizaciju i logistiku. Organizirajte radove po prioritetima i rasporedu izvođenja radova te odredite vremenski okvir unutar kojeg bi se radovi trebali obavljati.

5. Dogovaranje majstora

Osim kvalitetnih materijala, jednako tako je bitno da odaberete kvalitetnog majstora. Budite što precizniji u dogovaranju posla te se pobrinite da majstoru prenesete sve bitne informacije i detalje koji su bitni za izvedbu.

6. Informiranje i edukacija

Osim savjetovanja s majstorima, konzultirajte se i s drugim stručnjacima u ovom poslu. Skupite što više informacija o projektu koji ćete raditi – educirajte se istraživanjem putem interneta, konzultirajte se s osobama koje su prošle kroz slične projekte, zatražite savjet od prodajnih savjetnika u trgovinama koje posjećujete. Što se više informirate i educirate, bolje i glađe ćete prolaziti kroz svoj projekt uređenja doma.

7. Kako odabrati pravu boju za vaše zidove

Na tržištu postoji bezbroj nijansi i boja za zidove. Osim gotovih nijansi, specijalizirane trgovine za boje za zidove mogu zamiješati nijansu prema vašim željama. Pri odabiru prave nijanse za vaše zidove imajte na umu da završni dojam boje na zidu uvelike ovisi o svjetlosti u prostoriji. Stoga savjetujemo da napravite probu boje na zidu u vašem domu, prije finalne odluke i kupovine boje. Zatražite mali uzorak nekoliko nijansi između kojih se dvoumite te nanesite malo boje na zid koji planirate oličiti. Boju probajte vidjeti pod danjim svjetlom i pod noćnim osvjetljenjem.

8. Odabir prave veličine namještaja

Što god kupovali, na tržištu postoji zaista mnogo dimenzija koje su dostupne. Kako biste znali koja dimenzija namještaja vama treba, trebat će vam mala priprema uz tlocrt. Skicirajte položaj namještaja na papiru. Pažljivo planirajte i prostor oko namještaja te ostavite dovoljno mjesta za prolaz. Ako određivanje dimenzija napamet nije nešto s čime se snalazite – “skicirajte” namještaj u prostoru koristeći pik traku. Zalijepite pik traku u dimenzijama namještaja koji planirate kupiti i to će vam pomoći da još bolje doživite dimenzije i položaj namještaja u prostoru.

9. Kombinirajte uzorke

Kod uređenja interijera bitno je smisleno kombinirati teksture, boje i materijale. Pri osmišljavanju vašeg interijera koristite raznovrsne uzorke kako biste dobili skladan interijer. Pogledajte na internetu kako to rade profesionalci i poigrajte se teksturama i bojama.

10. Nadgledajte radove

Stara izreka kaže “bolje spriječiti nego liječiti” stoga je preporuka da osobno nadgledate sve radove koji će se izvoditi u vašem domu kako biste bili sigurni da se sve izvodi po planu i programu.

Odlučite li se za kompleksnije radove sigurno će vas zanimati kako ih financirati. Zatražite povratni poziv i informirajte se o ponudi OTP stambenog kredita bez hipoteke u eurima.