Zidni paneli kao poseban detalj u uređenju interijera

15. srpnja 2022

Zidni paneli izvrsno su rješenje za uređenje interijera. Vizualno su vrlo atraktivan element u interijeru koji zidovima daje potpuno novu dimenziju i obogaćuju prostor notom topline. Danas je njihova primjena vrlo raširena. Sve češće se zidni paneli postavljaju u kuhinji između radne ploče i gornjih elemenata, kao zamjena za tradicionalne pločice, dok panele od iverala možete postaviti u svakoj prostoriji svog doma, samo trebate pustiti mašti na volju. Zidne obloge dodaju karakter, šarm i osobnost nekretnini. Bilo da ste inspirirani za ugradnju zidnih panela u kupaonici ili modernih zidnih panela za, primjerice, spavaću sobu. Mogućnosti kombiniranja s ostalim elementima u interijeru su mnogobrojne, ovisno o stilu za koji se odlučite.

No, osim što su estetski vrlo privlačni, dugotrajni su i kvalitetni te pružaju dodatnu zaštitu zidovima, sprječavaju nastanak mrlja na zidu, posebice one oko prekidača i utičnica. Osim toga, odličan su i efektan način za prekrivanje eventualnih oštećenja na zidovima.

Studio Ruan na primjeru svog projekta donosi vam inspiraciju i praktične savjete za samostalnu izradu ovog dekorativnog elementa u domu. Zadatak je bio transformirati potpuno neugledan prostor u ugodnu zonu za rad i druženje, a najveći doprinos ispunjenju tog cilja su dali upravo zidni paneli.

S obzirom na to da je dio prostorije obložen pločicama, kako bismo uštedjeli vrijeme i izbjegli moguće neplanirane troškove, odlučili smo se za izradu akcentnog zida od ploča i letvica. Time smo na brz i efektan način sakrili postojeće pločice i prostoru podarili jednu posve novu dimenziju.

Za izradu zidnih panela bit će vam potrebno:

– letvice

– univerzalni silikon (po potrebi i čavli)

– kit

– brusni papir

– boja za drvo

– kist

– metar

– libela

 

1. korak – mjerenje i planiranje (i još malo mjerenja)

 

Oblaganje zidova jednostavan je i uzbudljiv DIY projekt, no kao i kod većine takvih zadataka, precizna priprema čini pola posla i ključna je za postizanje željenog izgleda. Krenite od postavljanja jasne vizije o tome kako želite da izgleda vaš zid od panela. Pomno isplanirajte sve prije nego što krenete u samu izradu. Napravite skicu zida kako biste u narednim fazama ostali na pravom putu. To će vam uvelike pomoći i prilikom mjerenja, odnosno određivanja broja potrebnih letvica, ali i njihovih dimenzija.

Mi smo se odlučili za djelomično oblaganje do polovice visine zida, no jednako dobro paneli mogu izgledati i ako se postavljaju na punu visinu. To, naravno, ovisi o osobnim preferencijama i efektu koji želite postići u određenoj prostoriji.

Počnite s mjerenjem širine i visine zida koju želite obložiti – izmjerite je barem dva puta kako biste bili sasvim sigurni. Prilikom mjerenja, nužno je odrediti koliko panela želite, odnosno, hoćete li letvice postavljati i horizontalno i vertikalno ili, primjerice, samo vertikalno. Pritom ne zaboravite uzeti u obzir gornju i donju letvicu koje imaju ulogu svojevrsnog okvira. Također, odredite željenu udaljenost između letvica – to će vam pomoći odrediti njihovu količinu.

Kako biste bili sigurni da postavljate letvice na istoj udaljenosti, u ovoj fazi obilježite zid olovkom kako biste točno i precizno odredili i olakšali si postavljanje te postigli ujednačen i profesionalan završni izgled.

Možda zvuči logično – no, provjerite još jednom jeste li točno izmjerili zidove. Zapišite sve svoje mjere jasno i precizno, u sami milimetar.

Zidni paneli početno stanje

2. korak – postavljanje letvica

 

Kako bismo prekrili pločice na zidu, koristili smo HDF (lesonit) ploče koje se najčešće koriste kao poleđine elemenata u proizvodnji namještaja. Prije postavljanja izrezali smo u ploči rupe za utičnice. Vodite računa o ovakvim detaljima poput utičnica i prekidača za svjetlo i slično.

Postoji nekoliko načina za postavljanje osnovnih ploča i letvica na zid – korištenjem univerzalnog silikona za sve površine ili pričvršćivanjem na zid pomoću čavlića. Mi smo se odlučili pričvrstiti svoje dijelove panela silikonom.

SAVJET: Ako vam je zid ravan i zaglađen, bez većih oštećenja, možete preskočiti postavljanje osnovne lesonit ploče i letvice postavljati direktno na zid. U tom slučaju, dobro izbrusite zid prije daljnjih radova.

Zidni paneli obrada

Započnite postavljanje dodavanjem okvira, odnosno gornje i donje letvice. Ne zaboravite koristiti libelu tijekom cijelog procesa kako biste osigurali da su sve letvice ravno postavljene. Nanesite silikon na stražnju stranu, potom čvrsto pritisnite na zid i ostavite da se osuši. Zbog dodatne sigurnosti i držanja osnovne ploče, gornju smo letvicu dodatno učvrstili pomoću čavala.

Nakon toga lijepili smo vertikalne letvice silikonom na osnovnu lesonit ploču.

Zidni paneli postavljanje

3. korak – završni detalji

 

Nakon što ste postavili sve komponente na zid, vrijeme je da sakrijete sve nepravilnosti i spojeve letvica. Kako biste dobili lijepu završnu obradu prije nanošenja boje, ispunite kitom sve rupe, moguće pukotine i spojeve. Nemojte paničariti niti ako su neke od letvica kraće nekoliko milimetara, jednostavno ih ispunite kitom. Ostavite da se dobro osuši i zatim prebrusite finim brusnim papirom. Po potrebi ponovite postupak kako biste bili sigurni da su vaše površine glatke i spremne za bojanje.

S obzirom na to da smo bojali sirovo drvo, odnosno drvo koje ranije nije tretirano bojama, nismo koristili primer već smo nanijeli boju u tri sloja kako bismo izbjegli transparentnost, odnosno osigurali ujednačenu boju snažne prekrivne moći. Između nanošenja slojeva budite strpljivi i ostavite da se boja u potpunosti osuši prema uputama proizvođača. Također, potrebno je površine prebrusiti finim brusnim papirom veće granulacije (optimalno 120 ili više) između svakog sloja boje i dobro očistiti od sitne prašine prije nanošenja novog sloja. Na taj način osigurat ćete profesionalan i ujednačen rezultat bojanja.

Zidni paneli rezultat

Nadamo se da smo vas ovim DIY projektom potaknuli da se poigrate svojim zidovima i podarite im dašak svoje osobnosti. Stvoriti dom iz mašte nikad nije bilo lakše uz OTP stambeni kredit bez hipoteke u eurima, koji možete podići ne samo za kupnju nove nekretnine, već i za renovaciju i opremanje svog doma.

Ako vas zanimaju drugi DIY projekti, pogledajte kako izraditi luksuzno uzglavlje za krevet.