Walk-in tuševi – izbjegnite neugodna iskustva uz ove upute

21. listopada 2022

Posljednjih nekoliko godina jedan od najzastupljenijih trendova u opremanju ili renoviranju kupaonica jest postavljanje tuševa u razini poda, poznatih i kao walk-in tuševi. Popularnost ovog suvremenog rješenja ne iznenađuje uzimajući u obzir izrazitu estetsku privlačnost dizajnerski uređenih kupaonica koje su preplavile internet.

Tuševi u razini poda nude vrlo svestrane mogućnosti prilagodbe od odabira pločica, staklenih stijena, kanalica, tuševa i ostalih detalja poput klupa u tušu i naglasaka koji će prostoru dati dodatnu estetsku vrijednost. Time omogućuju potpuno individualizirani vizualni doživljaj prostora.

Prostorne značajke

 

Kvadraturno veći kupaonski prostori u pravilu su pogodniji za postavljanje walk-in tuševa, no unaprijeđena tehnička rješenja danas omogućuju uspješnu realizaciju tuševa u razini poda i u malim kupaonicama. Štoviše, idealno su rješenje za prostorno ograničene kupaonice jer zbog svoje jednostavnosti stvaraju osjećaj prozračnosti. Staklena stijena omogućuje pogled kroz prostor i na taj način ga čini vizualno većim u odnosu na konvencionalne tuševe koji svojim kabinama ‘prekidaju’ prostor i time ga smanjuju.

Ipak,  potrebno je pripaziti na prostorne značajke prilikom planiranja ovakvog koncepta. Neovisno o obliku predviđenog prostora za tuširanje – kvadratnog, pravokutnog ili čak zakrivljenog, preporuka jest da minimalni prostor između tuša i ostalih elemenata u kupaonici bude 30 centimetara kako biste se nesmetano mogli kretati.

Prednosti

 

Osim mnogobrojnih stilskih mogućnosti koje pruža odabir ovakvog tuša, praktičnost je također jedna od prednosti. Uzimajući u obzir sve užurbaniji način života, većina ljudi radije se tušira nego kupa. Također, mnogo su sigurniji i lakši za korištenje što ih čini superiornijim rješenjem. Konvencionalne kade ili zatvorene tuš kabine s podnožjem mogu biti vrlo nepraktične, posebice za starije osobe, djecu ili osobe s ograničenom pokretljivošću.

Nezanemariva prednost je i jednostavnije održavanje ovakvih tuševa. S obzirom na to da se sastoje od manje dijelova na kojima se zadržavaju nečistoće i prljavština, čišćenje i održavanje znatno je lakše. Prilikom odabira staklenih paravana, važno je pripaziti da imaju zaštitni premaz. Takve staklene stijene odbijaju prljavštinu i ostatke sapuna, a štite i od taloženja kamenca. Uz redovno periodično čišćenje, nakon tuširanja dovoljno je ukloniti vodu metlicom za staklo za čist izgled staklene stijene.

Savjeti

 

1. Kako bi se osigurao kvalitetan protok vode iz tuša i time izbjeglo njezino nakupljanje na podu ili otjecanje u ostatak kupaonice, od presudne je važnosti postaviti ispravan nagib poda. Pogrešno izvedenim nagibom riskirate veliku štetu u kupaonici koja, posljedično, iziskuje i značajne troškove sanacije, stoga je vrlo bitno odabrati pouzdane izvođače ovih radova.

2. Vrlo je važno odabrati kvalitetne, ali i estetski privlačne kanalice.

Na tržištu je dostupan izbor kanalica od različitih materijala, stoga ih lako možete uklopiti u svoju kupaonicu, ovisno njezinom stilu i podnoj oblozi. Također, možete birati između kanalica s pokrovima od stakla ili nehrđajućeg čelika, kanalica s utorom koji se može obložiti pločicama kao i onih za podne obloge od prirodnog kamena. Zbog funkcionalnosti, odnosno pravilnog upijanja vode, ali i iz estetskih razloga, potrebno je prilikom ugradnje kanalice voditi računa da je obavezno u ravnini ostatka tuša, odnosno pločica.

Kanalice u walk-in tušu

3. Ne zaboravite na važnost kvalitetne hidroizolacije kako biste zaštitili pločice od zadržavanja vlage, a između pločica postavljaju se specijalizirane fleksibilne fuge, odnosno masa koja se koristi za fugiranje bazena.

4. Prilikom odabira staklenih stijena, osim već spomenutog zaštitnog premaza, imajte na umu njihovu debljinu – što deblje, to bolje. Standard za debljinu staklene stijene jest između 6 i 8 milimetara.

Obrubljene kromom ili bez okvira – stvar je osobnih preferencija, no imate li malu djecu, staklene stijene s okvirom bit će svakako praktičnije rješenje zbog tupljih rubova.

Staklena stijena bez okvira

5. Ako vam kvadratura prostora to dozvoljava, postavite klupu ili sjedalo u tuš. Osim što ćete tako nadomjestiti nedostatak kade – kao mjesta na kojem se povremeno možete opustiti pod toplom vodom, ovakve klupe vrlo su praktične za bebe i malu djecu. Ugradite li klupu dovoljne širine, bez problema ćete na nju moći položiti dječju kadicu.

Klupica u walk-in tušu

6. Podžbukni tuš estetski je standard koncepta otvorenog tuša i zaista vrlo atraktivno, elegantno i minimalističko rješenje. Međutim, u praksi može predstavljati velik problem prilikom otklanjanja kvara dođe li do puknuća ili curenja vode na spojevima. Odlučite li se za takvo rješenje, svakako spremite nekoliko kupaonskih pločica za rezervu. U slučaju servisa ili uklanjanja kvara na tušu, nije najsretnije rješenje nadomjestiti razbijene pločice nekim novima, koje odskaču od već postavljenih.

Podžbukni tuš

7. Kupaonica je sama po sebi hladnija prostorija zbog zidnih i podnih obloga te ostalih materijala koji se u njoj koriste. Tuš u ravnini poda može biti dosta hladniji u odnosu na zatvorene kabine za tuširanje, posebice u zimskim mjesecima. Preferirate li duže tuširanje ili samo niste obožavatelj hladnijih prostora, podno grijanje je svakako najbolji izbor. Osim osiguravanja optimalne topline, ono neće nepotrebno zauzimati prostor i time narušavati estetiku kupaonice.

Prvi i najvažniji korak za ovakvo kupaonsko rješenje jest pronaći iskusne i pouzdane majstore kako bi se maksimalno izbjegli svi potencijalni nedostaci i kako bi u konačnici walk-in tuš bio funkcionalan, a zatrebate li financijsku pomoć u realizaciji svojih želja, zatražite povratni poziv i informirajte se o ponudi OTP stambenih kredita bez hipoteke.

Ako ste u potrazi za inspiracijom, pogledajte kako je dizajner interijera isplanirao uređenje kupaonice.