Vodič za odabir rasvjete u svakoj prostoriji u domu

31. kolovoza 2022

Rasvjeta je primarni element u dizajnu interijera, podjednako važan kao i ostali elementi. Pomno planiranje osvjetljenja izuzetno je važno jer ono prostoru daje konačnu formu, uvelike pridonosi funkcionalnosti prostora i čini ga ugodnim za boravak. Rasvjeta je doista jedan od najvažnijih detalja u uređenju interijera jer direktno utječe na estetiku samog prostora, ali i opći dojam te naše raspoloženje.

Odabir rasvjete mnogo je kompleksniji nego što se to čini na prvi pogled. Različite prostorije u našem domu zahtijevaju i drugačija rasvjetna rješenja uzimajući u obzir različite funkcije i ugođaj koji u njima želimo postići.

Individualna rješenja nužna su kako bi se uspostavila ravnoteža i fleksibilnost rasvjete te oživio projekt uređenja interijera. Pomno odabranom i stručno postavljenom rasvjetom možete u potpunosti transformirati izgled prostorije. Osim što je njome moguće utjecati na percepciju veličine prostora stvaranjem dubine i visine, također je i odličan saveznik u usmjeravanju pogleda na detalje koje posebno želite istaknuti u svom interijeru ili jednostavno želite sakriti neke njegove nedostatke.

Kreativnim odabirom vrste, oblika i boje rasvjetnih tijela vašem prostoru dajete potpuno novu dimenziju, nadopunjujete i povezujete sve ostale elemente dizajna u skladnu kombinaciju funkcionalnosti i estetike.

Prilikom odabira rasvjetnih tijela imajte na umu da materijal, boja i njezin oblik trebaju estetski odgovarati cjelokupnom dojmu prostorije te da jačina svjetlosti koju daje mora zadovoljiti potrebe kojima je namijenjena.

Podjela rasvjete

 

Ovisno o ulozi u interijeru, rasvjetu dijelimo na onu glavnu, odnosno opću i sekundarnu rasvjetu. Svrha opće rasvjete uglavnom je funkcionalne naravi. Njome prije svega osiguravamo glavno osvjetljenje prostorije kako bismo se mogli njome sigurno kretati i služiti u skladu s namjenom. S druge strane, sekundarnom rasvjetom stavljamo naglasak na određene dijelove prostorije ili neke posebne dekorativne elemente kako bismo usmjerili pažnju na upravo taj dio interijera. Takva akcentna rasvjeta najčešće se postavlja za naglašavanje slika ili skulptura u prostoru. U sekundarnu rasvjetu ubrajamo i sva ona rasvjetna tijela koja nam služe za stvaranje intimnijeg ugođaja, nakon što se priguši glavno osvjetljenje, ali i dodatna rasvjeta koja nam olakšava određene aktivnosti, poput lampi za čitanje, onih na radnom stolu i slično. Također, tu je i ambijentalna rasvjeta kojom se koristimo kako bismo kreirali željeni ugođaj u svakoj pojedinoj prostoriji.

Podjela rasvjete

Kuhinja i blagovaonica

 

Kad govorimo o važnosti rasvjete, kuhinja je svakako jedna od onih prostorija u domu u kojoj je dobra i precizna osvijetljenost od iznimne važnosti. Ovdje je potrebno najveću pozornost posvetiti funkcionalnosti rasvjete koju postavljate. Potrebno je planski postaviti opću i funkcionalnu rasvjetu kako biste nesmetano mogli obavljati sve kuhinjske poslove, dovoljno jaku da u svakom trenutku pruža dovoljno svjetlosti. Osim stropne rasvjete, veliku ulogu igra i rasvjeta koja se nalazi ispod kuhinjskih elemenata jer upravo ona sprječava bacanje sjene gornjih elemenata osvjetljavajući radnu površinu. Preporuka je postavljanje bijele rasvjete koja najbolje oponaša dnevnu svjetlost i ne umara oči poput ambijentalne, koja je nešto toplijeg ugođaja.

Rasvjeta ispod kuhinjskih elemenata

Blagovaonski prostori najefektniji će biti ako postavite visilice iznad blagovaonskog stola. Tako postavljena rasvjeta privlači pozornost, stilski obogaćuje prostor i daje mu određenu dozu dinamičnosti i dramatičnosti. Ovdje, također, pripazite na učinkovitu jačinu svjetlosti, posebice ako u blizini nemate dodatnih rasvjetnih tijela. Ovisno o tome, iznad stola postavite dvije manje visilice ili jednu veću koja će ga dovoljno osvijetliti i stvoriti ugodnu atmosferu za druženje i blagovanje.

Kako bi ovakva rasvjeta u potpunosti bila funkcionalna, prilikom postavljanja pripazite da se pozicionira izravno iznad stola i na visinu koja ne bi trebala biti manja od 70 cm iznad stola kako biste mogli nesmetano prolaziti ispod nje, odnosno kako biste spriječili udaranje glavom prilikom ustajanja od stola.

Visilice u kuhinji

Kupaonica

 

Dizajniranje rasvjete u kupaonici poseban je izazov, s obzirom na to da treba pripaziti na nekoliko stvari. Prije svega, imajte na umu visoku količinu vlažnosti koja je prisutna u kupaonici i osigurajte da sva rasvjeta koju postavljate, a posebno ona u blizini tuša i umivaonika, ima dostatnu izolaciju od vlage.

Glavnu rasvjetu postavite na središnjem dijelu, ako je moguće. Najčešće su to razna stropna ili ugradbena rasvjetna tijela. Ona će vam osigurati osvijetljenost cijele prostorije onda kad vam je potrebna. Ostala rasvjeta postavlja se kako biste mogli oživjeti poseban ugođaj, odnosno stvoriti željeno raspoloženje koje se tijekom dana mijenja. Primjerice, ujutro ćete zasigurno trebati nešto više svjetla, hladnijih tonova koje, osim što će vas razbuditi, olakšava i pripremanje za sve aktivnosti koje su pred vama. U tu svrhu postavlja se dodatna rasvjeta pored ogledala koja omogućava ravnopravnu osvijetljenost lica. Takvu je rasvjetu potrebno rasporediti sa svih strana ogledala i ravno je postaviti kako ne bi bilo sjena i odsjaja. Upravo osvjetljenje ogledala predstavlja najvažniju točku rasvjete u kupaonici i poželjno je da takvo svjetlo bude bijele boje.

Suprotno tome, u večernjim satima, kad vam je potrebno opuštanje nakon cijelog dana, poželjet ćete intimniju i smirujuću atmosferu koju pruža topla rasvjeta. Taj ćete ugođaj postići postavljanjem dodatne, ukrasne rasvjete, no svakako pripazite na skladnost s ostalim rasvjetnim tijelima, posebice u manjim kupaonicama, kako biste izbjegli nepotrebnu opterećenost prostora i time narušili harmoničnost.

Odabir rasvjete u kupaonici

Spavaća soba

 

Suprotno od prethodnih prostorija koje zbog svoje namjene zahtijevaju veću količinu bijele svjetlosti, prilikom opremanja spavaće sobe koristite se rasvjetom u nešto toplijem rasponu. Ovdje nam je cilj stvoriti oazu mira opuštajućeg ugođaja. Sukladno tome, fokus s opće prebacuje se na sekundarnu, ambijentalnu rasvjetu. Savjetujemo da birate zidne lampe s mogućnošću zaokretne glave kako biste je jednostavno usmjeravali ovisno o svojim potrebama, bilo da čitate u krevetu pa vam je potrebna jača osvijetljenost ili je poželite usmjeriti ka zidu za intimniji, prigušujući ugođaj.

Nešto jaču, usmjerenu rasvjetu funkcionalnog karaktera postavite u ormarima ili walk-in garderobama za olakšano korištenje.

Odabir rasvjete u dnevnom boravku

Dnevni boravak

 

Dnevni boravak središnja je prostorija u domu čija je namjena vrlo često mnogobrojna stoga je potrebno zadovoljiti više potreba prilikom namještanja. Jednako pravilo vrijedi i za postavljanje rasvjete. Ovisno o veličini prostorije uvijek postavite stropnu rasvjetu, bilo reflektor ili visilicu koja će osvjetljavati cijeli dnevni boravak i omogućiti funkcionalnost samog prostora, a za stvaranje ugodne i opuštajuće večernje atmosfere birajte sekundarnu rasvjetu poput zidne ili stolne ambijentalne rasvjete. Želite li naglasiti dekorativne elemente interijera, dnevni boravak odličan je izbor i za postavljanje akcentne rasvjete koja će prostor učiniti grandioznim. Prilikom planiranja rasvjete vodite računa i o poziciji televizora. Naime, rasvjetu je potrebno postaviti tako da se svjetlost ne reflektira od ekrana jer to narušava kvalitetu gledanja televizora.

Skladna kombinacija izravnog osvjetljenja sa stropa i onog neizravnog u koje ubrajamo sekundarnu rasvjetu stvara ujedno funkcionalan ali i ugodan prostor jer nam omogućuje kontrolu osvjetljenja u prostoru, ovisno o atmosferi koju želimo stvoriti u određenom trenutku.

Rasvjeta u dnevnom boravku

Planirate li veći projekt uređenja postojećeg doma ili izgradnju novog, savjetujemo da konzultirate  stručnjake koji planskim dizajniranjem rasvjete mogu istaknuti maksimalni kapacitet vašeg doma i time ga učiniti funkcionalnim i ugodnim za život. Kuhinja je jedan od većih projekata kada govorimo o uređenju doma, a mi vam donosimo ideje kako urediti kuhinju po svojoj mjeri.

Ako ste pak u potrazi za sredstvima za financiranje renovacije svog doma, zatražite povratni poziv i informirajte se o ponudi OTP stambenih kredita bez hipoteke.