Kad staro postane bolje od novog: vintage namještaj u modernim interijerima

1. srpnja 2022

Bilo da se radi o dizajnu interijera, modi ili glazbi, svi se trendovi ponavljaju na cikličan način kako desetljeća prolaze. Tako se i vintage stil unazad nekoliko godina afirmirao kao vodeći u dizajnu donoseći nam najbolje iz različitih povijesnih razdoblja.

Spoj bezvremenske klasike i modernih stilova uređenja izgleda spektakularno i u trendu je više nego ikad prije. Viktorijanski drveni namještaj, štukature, antikviteti, botanički i geometrijski uzorci te odvažne boje neki su od starih stilova dizajna koji su se ponovno vratili na velika vrata. Suvremena interpretacija vintage stila daje moderni dašak prošlih vremena oživljavajući tradicionalni dizajn interijera koji utjelovljuje udobnost, ljepotu i bezvremenost dajući prostoru šarm i eleganciju.

Autentičnost

 

Suvremeno doba obilježeno je masovnom proizvodnjom namještaja ne bi li se udovoljilo brzorastućim trendovima nametnutim od strane društvenih mreža i medija. Sve to vrlo brzo dovodi do zasićenja, a u posljednje vrijeme sve više potrošača razvija averziju prema suludom trendu masivne proizvodnje te se okreće rijetkim i jedinstvenim stvarima.

Kako je rasla masivna proizvodnja, tako su osobni stilovi počeli blijediti, a rezultat toga su svi oni ujednačeni domovi koje viđate na društvenim mrežama. Ovdje nastupa vintage namještaj kao najbolji saveznik u razbijanju takve monotonosti. Nije riječ samo o rijetkom, gotovo jedinstvenom namještaju, već o komadima koji omogućuju personalizaciju i eksperimentiranje.

Vintage komoda

Bezvremenska estetika

 

‘Neotradicionalizam’ inspiriran vintage trendom razlikuje se od čistog tradicionalnog stila. Njegova je odlika stvaranje skladne simbioze starog i novog. Takva besprijekorna mješavina stilova i razdoblja rezultirala je prepoznatljivom bezvremenskom estetikom dizajna koji će zajamčeno godinama izgledati elegantno.

Prilikom dizajniranja ugodnog prostora uvijek birajte onaj namještaj koji vas predstavlja i koji volite. Kako biste razigrali prostor i učinili ga zanimljivim, miješajte različite stilove jer upravo je to jedan od najboljih načina komponiranja antiknog namještaja. Time ćete izbjeći i neželjeni efekt rekreiranja prostora iz prošlosti. Kombinirajte antikni namještaj sa suvremenim umjetninama ili mu podarite novi život nanošenjem odvažne boje i tako ga učinite ključnim naglaskom u prostoriji. Inspiraciju potražite u DIY projektu Studia Ruan koji je podario novo ruho starom ormaru.

Vintage namještaj u interijeru

Održivost i pozitivan utjecaj na okoliš

 

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća jeftini i praktični komadi namještaja nametnuli su se kao jednostavna i gotovo bezbrižna rješenja za naše brzo promjenjive životne potrebe. Postalo je primamljivo gledati na namještaj kao na privremeno rješenje s trenutnom funkcijom, koji je izgrađen da traje nekoliko godina prije nego što se odbaci.

Ovakav način razmišljanja iz godine u godinu predstavlja sve veći pritisak na okoliš i ne predstavlja održivu praksu koliko god okretali glavu. Također je potrebno ispitati i podrijetlo materijala koji se koriste za proizvodnju. Ekološki sigurni procesi i održivi izvor svakako podižu cijenu namještaja, no dugoročno gledano je isplativije u svakom aspektu.

Kupnja rabljenog vintage namještaja podrška je održivosti i tzv. kružnom gospodarstvu kojim smanjujemo pritisak na odlagališta otpada. Odlučiti se za vintage namještaj znači iskoristiti ono što već postoji čime zapravo doprinosimo i pozitivnom utjecaju na okoliš.  Osim što recikliramo dobivamo i održiv, elegantan namještaj s pričom koji će trajati desetljećima.

Vintage komoda i stolac

Ovisno o tome što tražite i koliko ste strpljivi i predani u potrazi, antikni komadi mogu koštati – pa,  bilo što – od nekoliko kuna do ozbiljnijih iznosa. OTP stambeni kredit bez hipoteke u eurima pravi je izbor za financiranje renovacije svoje nekretnine čije uređenje ćete zaokružiti vintage namještajem.

Ali ono što je sigurno jest činjenica da oni imaju zaista neprocjenjivu vrijednost i vrhunsku kvalitetu izrade. Zato recite da vintage namještaju u svom domu!