Unajmljivanje ili kupnja vlastite nekretnine

16. siječnja 2023

Osobe koje još uvijek ne posjeduju nekretninu, a žele živjeti ili već žive odvojeno od roditelja, često se pitaju je li bolja opcija kupiti vlastitu nekretninu ili živjeti u najmu. Donijeti odluku nije nimalo lako, posebno ako se uzmu u obzir mnogi faktori koji utječu na tu odluku.

Kupnja prve nekretnine uz pomoć subvencioniranog stambenog kredita

Najam nekretnine

 

Oni koji su u potrazi za nekretninom za najam trenutno se nalaze u nezavidnoj situaciji. Naime, cijene najma su u porastu zbog inflacije, tako da je teško, iako nije nemoguće, pronaći nekretninu koja cjenovno odgovara osobi koja unajmljuje. Također, cijene najma u gradovima rastu i zbog povećane potražnje. Već godinama svjedočimo odlasku velikog broja ljudi iz ruralnih područja u gradove, pri čemu se mnogi u početku odluče za najam. Ono što ide u korist unajmljivanju nekretnina jest fleksibilnost koju najam donosi. Osoba koja unajmljuje ima mogućnost u bilo kojem trenutku promijeniti mišljenje, iseliti se i pronaći novu nekretninu za unajmiti, pri čemu nije u velikom financijskom gubitku.

Jedna od negativnih karakteristika unajmljivanja je ta da je poprilično skupo na duge staze. Naime, plaćanje najma je trajno i nekretnina za koju osoba plaća najamninu nikada ne postaje njezina. Druga negativna karakteristika je ta da osoba koja unajmljuje nekretninu često nema potpunu kontrolu nad nekretninom te se mora prilagoditi zahtjevima vlasnika. Može se dogoditi da ne smije urediti nekretninu kako želi ili da nenadano i u kratkom roku mora iseliti zbog čega je uvijek prisutna određena doza neizvjesnosti.

Kupnja nekretnine

 

Za razliku od najma nekretnine, kupnja vlastite nekretnine ipak donosi veću sigurnost. Posjedovati nekretninu daje sigurnost vlasniku koju osoba koja unajmljuje nema jer ne ovisi o stanodavcu, već samo o sebi. Još jedna dobra strana kupnje nekretnine jest da se radi o dugoročnoj investiciji. Zahvaljujući kupnji, osoba se može posvetiti ulaganju u druge interese jer se stambeno osigurala. S druge strane, kupnja nekretnine ograničava vlasnika što se tiče lokacije, u smislu težeg preseljenja ako situacija bude to zahtijevala, ali kupljena nekretnina se uvijek može prodati ili dati u najam i kupiti nova na željenoj lokaciji. Zaključno, opcija kupnje nekretnine je daleko bolja što se tiče dugoročnog ulaganja i isplativosti.

Odlučite li se za kupnju vlastite nekretnine u članku oričitajte na što obratiti pozornost pri kupnji nekretnine.