Starogradnja ili novogradnja – koji je vaš izbor?

28. veljače 2022

U procesu ste kupovine prve nekretnine, ali se ne možete odlučiti između starogradnje kojoj treba renovacija ili novogradnje?

Kako bismo vam olakšali put prema domu iz snova i odabir između starogradnje i novogradnje, studio Ruan, koji je do sada izvodio mnoge projekte u starogradnji i novogradnji, donosi glavne prednosti i nedostatke njihove kupovine.

Starogradnja – prednosti i nedostaci

Kupovina starogradnje može u startu biti povoljnija opcija, no treba imati na umu da uz troškove renovacije cijena može doći na jednaku, ako ne i višu od novogradnje. Od presudne je važnosti dobro se informirati o općem stanju nekretnine, što uključuje ispravnost instalacija, stanje krovišta i prozora te provjera vlage kako ne bi došlo do neočekivanih troškova. Osim toga, posebno je važna izuzetna organizacija i detaljno razrađen plan renovacije kako se cijeli postupak ne bi oduljio na neprihvatljive rokove. Renovacijom starogradnje svakako ste u mogućnosti potpune personalizacije i unošenja vaših ideja kroz sve aspekte nekretnine. Šarm, toplina i nerijetka unikatnost takvih prostora uvijek će biti ono čemu težimo pri kreiranju vlastitog doma. Zbog lošije izolacije i često visoke pričuve, treba biti spreman na veće mjesečne troškove režija. Lokacijska pogodnost starogradnji je to što se uglavnom nalaze u centru grada ili u planski izgrađenim kvartovima zbog čega su u blizini svih važnih sadržaja. Prije same kupnje obavezna je provjera vlasništva!

Novogradnja – prednosti i nedostaci

Kupovinom novogradnje ulazite u “čist” prostor bez dodatnih grubih radova. To može biti presudan vremenski faktor s obzirom na to da renovacije mogu potrajati i nekoliko mjeseci. Ako kupujete nekretninu tijekom same izgradnje, postoji mogućnost odabira pločica, parketa te dogovor oko rasporeda pregradnih zidova. Nakon toga, na vama je isključivo odabir namještaja, dekoracija te opremanje stana. Moderna gradnja i odlična iskorištenost kvadrata ono je što nas privlači ovakvim nekretninama. Uzimajući u obzir povećanje broja automobila danas se često mučimo s pronalaskom parkinga, stoga su velika prednost u novogradnji parkirna mjesta i garaže koje su osigurane za svaki stan u zgradama. Treba voditi računa o tome da parkirna mjesta često budu uvjet i dodatna financijska stavka pri kupovini novogradnje. Također, valja pripaziti da izvođač radova bude pouzdan zbog sigurnosti i urednosti papira. Prilikom kupovine nekretnine od pravne osobe, kupac ne plaća porez na promet nekretnina, što je prednost u odnosu na starogradnju.

Novogradnja vs. starogradnja

Bez obzira na to odlučite li se za kupnju starogradnje ili novogradnje, obratite se OTP banci d.d. i već danas se informirajte o ponudi stambenih kredita s fiksnom početnom kamatnom stopom u eurima.