Sami izradite rasvjetu za svoj dom

5. svibnja 2021

Pregledom ponude OTP stambenog kredita u eurima s fiksnom početnom kamatnom stopom upalila vam se lampica i spremni ste zakoračiti u svoj novi dom? Neka on zablista u punom sjaju, a u tome će vam uvelike pomoći izbor rasvjete koja često ostane zanemarena. Uvriježeno je mišljenje kako se rasvjeta postavlja na samome kraju uređenja interijera kada su financijska sredstva već poprilično smanjena, što rezultira odabirom privremenih, jeftinijih rješenja koja često ostanu trajna. Takav je pristup u potpunosti pogrešan.

Naime, rasvjeta je primarni element u dizajnu interijera, podjednako važan kao i ostali elementi. Uloga rasvjete u interijeru jest i funkcionalna i dekorativna. Njezino pomno planiranje uvelike pridonosi funkcionalnosti prostora te ga čini ugodnim za boravak. Dobrim osvjetljenjem možete vrlo jednostavno transformirati izgled prostora i bez promjene njegovih ostalih elemenata. Planski postavljena rasvjeta stvara dubinu i visinu prostora te na taj način mijenja percepciju veličine sobe, usmjerava pogled i skreće pozornost na detalje koje želite posebno naglasiti. Također, može se koristiti i za razdvajanje i interpretaciju prostora kako bi se naglasila određena područja ili uspostavio kontinuitet između interijera i eksterijera. Igrom svjetla i sjene unosi se nova energija u interijer koja ga obogaćuje i pretvara u besprijekornu kombinaciju funkcionalnosti, udobnosti i stila. Kreativnim odabirom vrste, oblika i boje rasvjetnih tijela vašem prostoru dajete potpuno novu dimenziju, nadopunjujete i povezujete sve ostale elemente dizajna.

Dizajner interijera Nikola Pavlinić, vlasnik Studija Ruan, donosi jednostavan uradi-sam projekt kao inspiraciju i primjer kako i jeftina rješenja mogu izgledati poput skupocjenih dizajnerskih komada. Potrebno je samo malo vašeg vremena i truda kako bi osvjetljenje vašeg doma udovoljilo i funkcionalnim i dekorativnim zahtjevima.

Nikola je izradio dekorativne akcentne visilice kojima možete naglasiti pojedine dijelove svog interijera, poput kuhinjskog otoka, blagovaonskog stola, kauča ili kutka za čitanje. Ovakva ambijentalna rasvjeta daje prigušeno svjetlo te je idealna za stvaranje umirujućeg ugođaja dok, primjerice, gledate televiziju, čitate knjigu ili jednostavno uživate u svom domu. Također, ovakve lampe imaju skulpturalnu kvalitetu stvorenu jednostavnim geometrijskim oblicima i čvrstim predenim metalnim nijansama, što ih čini odličnim dekorativnim elementom koji će prostoru dati luksuznu i profinjenu stilsku notu. Objesite ih same ili u skupinama različitih konfiguracija kao izvrstan središnji komad prostorije.

Ulogu sjenila u izradi ovakvih visilica imaju metalne zdjele. Naš dizajner Nikola koristio je zdjelu promjera 28 centimetara za veću te onu promjera 20 centimetara za manju lampu. Također, bit će vam potrebne i manje metalne zdjele (primjerice 12 centimetara), sprejevi u željenim bojama, drvene slamke, plastični podlošci za čaše, brusni papir po potrebi, bušilica, žarulje i set kablova.

Materijal za izradu visilice

Riječ je o poprilično jednostavnom projektu, no ipak obratite pozornost na nekoliko ključnih stvari.

U prvim koracima potrebno je probušiti rupe na zdjelama i podlošcima kako biste mogli kroz njih provući strujni kabel. Prije samog bušenja bitno je vrlo precizno označiti njihova središta, u protivnom neće stajati ravno kad ih objesite. Ako je potrebno, započnite s bušenjem probne rupe manjih dimenzija, koju ćete potom proširiti na željenu, odnosno potrebnu veličinu, ovisno o debljini kabla koji provlačite.

Drvene slamke odrežite na željenu dužinu, a kako vam pritom ne bi pucale, možete ih na mjestu rezanja zalijepiti slojem pik trake. Pri kupnji slamki također pripazite da je njihov promjer širi od kabla!

Bušenje rupa za izradu lampe

Ako su vam metalne zdjele sjajne, odnosno podlošci i slamke glatki, u drugom ih je koraku potrebno izbrusiti kako bi se sprej dobro primio i spriječilo moguće ljuštenje boje. Potom je potrebno oprati materijal, ukloniti čestice prašine nastale brušenjem i u konačnici dobro posušiti da vam voda ne pokvari krajnji rezultat. Ako su vaše zdjele, podlošci i slamke napravljeni od grubljeg materijala, ovaj korak možete preskočiti.

Špricate li boju u zatvorenom, prvo dobro zaštitite prostor. Raspršite boju u malim trakama na udaljenosti od otprilike jednog metra od zdjele. Ako špricate preblizu ili previše odjednom, boja će vam kapati i pokvariti završnu obradu. Nikola je zdjele i s vanjske i s unutarnje strane pošpricao zlatnom mat bojom, no vi se možete poigrati i drugačijom kombinacijom. Lampu možete uklopiti u postojeću paletu boja u interijeru ili upravo odabirom njihove boje postići efektni kontrast. Pustite mašti na volju!

Postupak raspršivanja boje ponovite i s podlošcima i slamkama. Neka vam se prvi sloj dobro osuši prema uputama proizvođača pa tek potom nanesite i drugi, završni sloj boje.

Bojenje lampe

Nakon što su se sastavnice vaših novih lampi u potpunosti osušile, preostaje vam samo nanizati ih po želji na kabel, staviti žarulju i voilà – udobno se smjestite i uživajte u svom novom, sasvim posebnom, dekorativnom i funkcionalnom detalju u domu.

Metalne visilice

Metalne visilice u prostoru

Izvor fotografija u članku: studio Ruan