Novo ruho starog ormara

26. travnja 2021

Zastarjeli komadi namještaja vrlo često nam predstavljaju trn u oku kad se svojim izgledom više ne uklapaju u našu viziju uređenja doma. To se posebice odnosi na masivan namještaj u boji drva koji je ponekad teško uklopiti u moderan stil uređenja doma. No, prije nego dođete u napast da funkcionalan komad zamijenite novim, možda i manje kvalitetnim, zašto ne biste postojeći namještaj osvježili nanošenjem boje koja će ga savršeno uklopiti u vaš interijer? Osim što će vam takav uradi sam projekt uštedjeti novac, njime ćete u prostor unijeti dašak svoje osobnosti i u konačnici dobiti potpuno personalizirani komad namještaja koji će sasvim sigurno izazvati divljenje. Ako kupujete novu nekretninu, ovaj način preobrazbe vašeg postojećeg namještaja idealan je kako biste stare uspomene u novom ruhu ponijeli sa sobom ili osvježili namještaj koji ste zatekli prilikom kupnje te ga prilagodili svojim potrebama.

Dizajner interijera Nikola Pavlinić, vlasnik studija Ruan, kao inspiraciju donosi vam makeover antiknog ormara.  Riječ je o poprilično jednostavnom pothvatu, a tajna njegova uspjeha leži u dosljednom praćenju svih faza procesa. Stoga, kako biste izbjegli negativan ishod, imajte na umu da bojanje namještaja ipak zahtijeva ponešto vremena i strpljenja. Odlučili smo se za tamniju nijansu plave boje kako bismo njegovu ljepotu dodatno naglasili te ga na taj način istaknuli kao središnji element prostora kojim prevladavaju neutralni tonovi.

Za ovakav projekt trebat će vam kistovi te možda i valjak, ovisno o kolikoj je i kakvoj površini riječ. Kistovi su idealni za manje komade namještaja i one s detaljima poput ornamenata kako bi u potpunosti, precizno i uspješno ispunili bojom sva udubljenja ili pak potencijalna oštećenja na namještaju, dok je valjak uvijek dobro rješenje za prekrivanje većih površina, poput stolova ili ravnih stranica ormara. Uz boju kojom ćete transformirati svoj namještaj, trebat će vam i temeljna boja, brusni papir te, po želji, i završni premaz, ako je potrebno posebno zaštititi namještaj ili želite dati sjaj svojoj boji.

1. KORAK – PRIPREMA JE POLA POSLA

 

Priprema je dosadan dio postupka koji bismo svi uvijek voljeli što prije završiti kako bismo se prebacili na onaj zabavni dio posla, no ona čini njegov esencijalni dio kojim u konačnici osiguravamo lijepu i ujednačenu boju koja dugo traje. Dobra priprema podjednako je važna kao i samo bojanje. Stoga se oboružajte strpljenjem!

Prije svega uklonite s namještaja sve ručke i izvadite ladice, ako ih ima. To će vam uvelike olakšati posao. Također možete skinuti i vrata od ormara te ih bojati zasebno, no nije nužno.

Uklanjanje ručki i ladica prije bojanja ormara

Temeljni premaz i boja zahtijevaju dobru obradu drva kako bi se mogli dobro primiti. Glatka i sjajna površina najveći je neprijatelj vašoj novoj boji i dovodi u pitanje njezinu dugotrajnost. Dakle, prvi je korak brušenje namještaja kako bi se postigla hrapavost površine, nužna za što bolje prianjanje temeljnog premaza. Time smanjujete rizik ljuštenja boje nakon određenog vremena ili uslijed samog korištenja namještaja. Ako si želite olakšati ovaj prašnjavi posao, možete upotrijebiti električnu brusilicu, no u nedostatku iste i običan brusni papir obavit će sjajan posao. Grubost papira i intenzitet brušenja ovisit će o stanju vašeg namještaja – svakako se pripremite na više posla ako je vaš namještaj prekriven debljim slojem boje ili laka. Idealno bi bilo izbrusiti do čistog drva, no pokaže li se to kao težak zadatak, dovoljno je skinuti prvi sloj dok ne osjetite hrapavost na dodir.

Ormar smo prvo dobro prebrusili brusnim papirom grublje granulacije s oznakom 80 kako bismo bili sigurni da smo skinuli sav lak, a zatim nastavili onim finijim, granulacije 120, kako bismo dodatno izravnali površinu i zagladili nepravilnosti.

Brušenje površine starog ormara

Nakon brušenja slijedi detaljno uklanjanje fine prašine i ostalih mogućih nečistoća. Ako i nakon brušenja primijetite oštećenja na vašem starom namještaju, poput pukotina ili ogrebotina, u ovoj ih fazi popunite kitom za drvo, a višak osušenog kita opet lagano prebrusite prije nanošenja temeljnog premaza.

2. KORAK – TEMELJNI PREMAZ

 

Temeljni premaz daje glatku i ujednačenu površinu za nastavak vašeg projekta. Drugim riječima, idealnu površinu na kojoj se boja drži. Uz brušenje, on je također važan kako bi boja lakše prianjala, a samim time dugo potrajala. Ponekad, bez obzira na to koliko temeljito brusili, neki namještaj jednostavno ne upija boju i tu u pomoć uskače temeljni premaz. Također, ako bojate sirovo drvo, nanošenjem temeljnog premaza smanjit ćete potreban broj slojeva za potpuno i ujednačeno prekrivanje. U suprotnom, drvo će upiti puno boje. Ostavite temeljni premaz da se osuši prema uputama, a idealno preko noći za što bolji krajnji rezultat. Nakon sušenja još jednom finijim brusnim papirom lagano prođite površinu namještaja i uklonite finu prašinu. Ako je vaša površina glatka, spremni ste za zabavni dio – bojanje namještaja.

Bojenje starog ormara

3. KORAK – NANOŠENJE BOJE

 

Nakon što ste uspješno odradili mukotrpan posao pripreme, vrijeme je da svom namještaju podarite novi život bojanjem. Kod odabira boje potrebno je voditi računa o tome kakvom i koliko čestom korištenju je namještaj namijenjen te o kakvom je materijalu riječ, stoga je najbolje pri odabiru boje savjetovati se sa stručnim prodavačima. Za makeover našeg ormara odlučili smo se za svilenkastu mat boju na bazi vode koja se pokazala kao pun pogodak. Naime, boje na bazi vode idealne su ako se, primjerice, u zimskim mjesecima odlučite za bojanje namještaja ili naprosto nemate priliku bojati ga na otvorenom. Ove boje ekološki su prihvatljive i nisu štetne za zdravlje jer ne isparavaju teške mirise kemikalija pa ne morate brinuti o udisanju štetnih para prilikom sušenja. Velika je prednost i što se brzo suše pa će i vaš namještaj brže zasjati u punom sjaju. Također, nema straha ako vam boja kapne na pod ili odjeću, a svu opremu po završetku projekta jednostavno operete vodom.

Početak bojenja starog ormara

U pravilu, potrebno je nanijeti dva do tri sloja boje za ujednačen izgled, ovisno o stanju vašeg namještaja. Vrlo je važno da ostavite svaki sloj boje da se u potpunosti osuši prema uputama.

Za što profesionalniji i ujednačeniji rezultat bojenja, izbrusite namještaj finim brusnim papirom između svakog sloja boje (te svakako ne zaboravite ukloniti prašinu nakon brušenja). Ukoliko se posvetite ovom do it yourself projektu, dobrih rezultata neće izostati.

rezultat makeovera starog ormara

Izvor fotografija u članku: studio Ruan