Novim vratima u novo poglavlje života

26. svibnja 2021

Stvoriti dom koji odiše kreativnošću i estetikom nikad nije bilo lakše uz OTP stambeni kredit bez hipoteke u eurima koji možete podići kako za kupnju nove nekretnine, tako i za renovaciju ili opremanje svog doma. Samo nekoliko koraka dijeli vas od doma o kakvom ste oduvijek maštali.

Renovacije su ponekad nepredvidive i iziskuju neplanirana ulaganja, stoga često modificiramo budžet nauštrb prvotnih vizija. Jedna od mnogih stvari koje se često zanemare prilikom renovacije jesu sobna vrata. Vrlo često, posebice ako je riječ o renovaciji starijih stanova, sobna nam vrata mogu predstavljati trn u oku, no ako su u dobrom stanju moguće ih je u potpunosti transformirati i uz mali budžet. Dizajner interijera Nikola Pavlinić, vlasnik Studija Ruan, pokazat će vam kako jednostavnim do-it-yourself projektom nadograditi osnovna vrata u domu koja će potom posve promijeniti doživljaj prostora.

Želite li u svoj dom unijeti dimenziju luksuza i profinjenosti, najbolji saveznik bit će vam štukature.

Iako su u zadnje vrijeme apsolutni hit u dizajnu interijera, riječ je o doista bezvremenskom detalju. Često takav dizajn vežemo uz stare građanske stanove, visoke stropove i velike prozore. Postavljene na zidovima razbijaju monotoniju, a mogu poslužiti i u svrhu okvira za tapetu ili, primjerice, ogledalo. No, iako uobičajene na zidu, štukature možete postaviti i na sobna vrata te ih na taj način oplemeniti i prilagoditi svom dizajnu bez da ih zamjenjujete novima. Upravo jedan takav primjer donosimo vam u nastavku.

DIY vrata početno stanje

Za ovaj projekt bit će vam potrebno:

  • brusni papir granulacije 80 i 120
  • drvene letvice
  • tekuće ljepilo za drvo
  • boja za drvo
  • mali valjak i tanki kist
  • šablona za rezanje pod kutom i ručna pila
  • kit za drvo po potrebi

 

1. Priprema vrata

 

Priprema drva za bojanje esencijalni je korak kojim osiguravamo lijepu i ujednačenu boju koja traje. S obzirom na to da su sobna vrata izložena svakodnevnom korištenju, vrlo je važno da njihovu površinu jako dobro obradite prije bojanja kako vam se boja ne bi oljuštila s vremenom. Sobna vrata nerijetko imaju vrlo glatku i sjajnu površinu te određeni sloj prljavštine koja se nakupi s godinama stoga je prije svega potrebno dobro prebrusiti vrata kako bi se skinula postojeća boja i postigla što bolja hrapavost drva. Nikola je ručno prebrusio površinu vrata grubljim brusnim papirom granulacije 80, a potom onim finijim granulacije 120, kako bi dodatno izravnao površinu i zagladio nepravilnosti. Ako i nakon brušenja primijetite oštećenja na površini, poput pukotina ili ogrebotina, u ovoj ih fazi popunite kitom za drvo, a višak osušenog kita opet lagano prebrusite prije nanošenja boje. Prašinu i ostale moguće nečistoće potrebno je detaljno ukloniti nakon brušenja stoga dobro prebrišite površinu vrata i ostavite da se osuše.

2. Postavljanje štukatura na sobna vrata

 

Nakon što je površina vaših vrata savršeno pripremljena, vrijeme je da postavite štukature.

Drvene letvice, osim što su jeftinije, vrlo su izdržljive i to ih u ovom slučaju čini svakako boljim izborom od ukrasnih letvica od stiropora koje se u pravilu postavljaju na zidove.

Uradi sam - priprema štukatura za vrata

Letvice je potrebno rezati pod kutom od 45 stupnjeva kako bi se mogle spajati. Bez problema to možete odraditi kod kuće uz pomoć šablone za rezanje pod kutom. Naš dizajner Nikola odlučio je na vrata dimenzija 200 x 65 cm postaviti dva okvira, od kojih jedan dimenzija 100 x 45 cm i drugi, manjih dimenzija 40 x 45 cm. Širina vaših okvira ovisit će o širini vrata, dok njihovu visinu možete proizvoljno mijenjati, ovisno o tome želite li postaviti samo jedan veći okvir ili možda nekoliko manjih. Mogućnosti je mnogo, stoga složite onu varijantu koja najbolje odgovara vašim vratima.

Uradi sam projekt - izrezane letvice

Nakon što ste pripremili letvice u željenim dimenzijama, potrebno je na vratima označiti mjesta njihova postavljanja, odnosno odrediti udaljenost od gornjeg i donjeg te bočnih rubova vrata kako bi vaše štukature bile centralno i jednako postavljene na svim vratima. Pritom pripazite također i na položaj i vrstu ključanice na vratima te računajte na minimalan razmak od 2 cm od ključanice.

U našem primjeru bočni okviri postavljeni su na 10 cm udaljenosti od bočnih rubova vrata, gornji okvir na 18 cm od ruba, dok je donji postavljen na 25 cm od donjeg ruba s obzirom na to da naša vrata imaju i ventilacijsku rešetku.

Drvene letvice dovoljno je pričvrstiti običnim tekućim ljepilom za drvo. Ljepilo nanesite po sredini donje površine letvice i zatim pritisnite na označeno mjesto. Možete ih dodatno pričvrstiti pik trakom dok se ljepilo u potpunosti ne osuši. Vrlo je vjerojatno da se letvice neće na svim mjestima savršeno spojiti, s obzirom na to da je to gotovo nemoguće ako ih ručno pilite, no neka vas to ne brine. U razmake na spojevima prstima utisnite malu količinu kita za drvo ili tekućeg ljepila koje ste koristili za njihovo učvršćivanje, uklonite višak i ostavite da se dobro osuši prije bojanja. Također, po potrebi te dijelove dodatno zagladite finim brusnim papirom.

3. Bojanje

 

Nakon što su štukature postavljene i dobro pričvršćene, spremni ste za bojanje. Nikola se odlučio za bijelu mat boju na bazi vode. Ove boje brzo se suše i ne isparavaju teške mirise kemikalije pa su stoga idealan izbor ako svoja vrata bojite u zatvorenom prostoru.

DIY vrata - bojanje štukatura

DIY vrata - bojanje štukatura u bijelu boju

Nakon što nanesete boju, potrebno ju je brzo razmazati i zagladiti kako ne bi postala previše ljepljiva za rad i ostavila vam vidljive tragove kista ili valjka. Obojite vrata od vrha prema dolje, koristeći mali valjak s vlaknima za ravnu površinu, a kist za štukature i kutove. Potrebno je nanijeti minimalno dva sloja boje na vrata kako biste postigli ujednačen izgled. Između nanošenja slojeva budite strpljivi i ostavite svaki sloj da se u potpunosti osuši prema uputama proizvođača.

Nadamo se da vas je ovaj članak potaknuo da i vi unesete promjene u svoj dom. Poigrajte se na razne načine s onime što imate i neka vaš stari dom postane oaza stila na posve jedinstven način.

Izvor fotografija u članku: studio Ruan

DIY vrata - konačno rješenje DIY vrata - rezultat