Namještaj po mjeri ili modularni namještaj: što je bolje?

15. studenoga 2022

Opremanje doma namještajem izazovan je pothvat, posebice ako krećete od nule. Nerijetko kreiramo  viziju idealnog doma i točno znamo što gdje želimo. No, prilikom realizacije, naše želje i aktualna ponuda u trgovinama namještajem često se nađu u koliziji – jer nije to baš onako kako smo zamislili.

Ovdje nastupa standardna dilema – kupiti gotovi modularni namještaj nauštrb svoje vizije idealnog doma ili izraditi namještaj po mjeri kojim ćete snove pretvoriti u stvarnost.

Estetska i funkcionalna optimizacija prostora

 

Potpuna personalizacija prostora donosi mnogobrojne prednosti. Osim što opremate dom u potpunosti u skladu sa svojim željama, izrada namještaja po mjeri omogućuje i optimizaciju, odnosno maksimalno iskorištavanje prostora kako bi on u potpunosti udovoljio svim funkcionalnim potrebama. Time se izbjegava gomilanje velikih komada namještaja koji ne funkcioniraju najbolje u domu, niti funkcionalno niti estetski, uzimajući u obzir prostorne karakteristike i specifičnosti svakog interijera. Navedena problematika posebno dolazi do izražaja u manjim interijerima kod kojih je upravo pametno iskorištavanje svakog centimetra ključno za uspješan dizajn.

Naravno, ne treba zanemariti ni estetsku vrijednost izrade unikatnog namještaja koji prostoru daje jedinstven vizualni dojam i kompaktnost te samim time čini vaš dom ekskluzivnim. Samostalno dizajniranje namještaja daje vam fleksibilnost u odabiru materijala, boja, stila i jedinstvenih detalja dizajna.

Namještaj po mjeri kuhinja

S druge strane, gotovi namještaj ne omogućava toliku slobodu stilskog izražavanja, no ipak ostavlja određen izbor u pogledu boja, materijala i stila. On je u izvedbi i dimenzijama takav kakav jest i potrebno ga je uklopiti u prostor kako bi bio usklađen s ostalim elementima. Ako ne kupujete gotove setove namještaja za svaku pojedinu prostoriju, također je izazovno uskladiti sve stilove namještaja koji kombinirate.

Modularni namještaj

Veliki plus je porast ponude modularnog namještaja koji ipak omogućuje određenu dozu optimalnog iskorištavanja prostora. Slaganjem zasebnih modula najbliže ćete se približiti benefitima izrade namještaja po mjeri, no i dalje ste izvedbeno ograničeni definiranom veličinom zasebnog modula, kao i u smislu odabira materijala i boja.

Uz malo umijeća i kreativnosti, kombiniranjem gotovog modularnog namještaja također je moguće postići visoku estetičnost prostora, ali s manje učinkovitim iskorištavanjem prostora negoli je slučaj kod namještaja izrađenog po mjeri.

Fleksibilnost u prostoru

 

Prednost gotovog modularnog namještaja u odnosu na onaj izrađen po mjeri je njegova fleksibilnost, odnosno mobilnost u prostoru. Jednom postavljeni, elementi namještaja po mjeri fiksirani su i prilagođeni dimenzijama određenog mjesta u prostoriji te nisu predviđeni za jednostavno pomicanje.

Volite li s vremena na vrijeme raditi makeovere u svom domu, modularni namještaj bit će puno bolji izbor jer otvara više mogućnosti i fleksibilnosti u tom smislu.

Također, uzimajući u obzir potrebe, možete kombinirati jednu i drugu opciju i tako izvući najbolje iz oba svijeta. Preporučuje se trajnije komade, poput kuhinje i garderobnih ormara, izrađivati po mjeri kako bi vam odlično pristajali i bili organizirano upravo onako kako odgovara vašim željama. S druge strane, namještaj u dnevnom boravku ili manji namještaj u ostalim prostorijama može odlično funkcionirati i ako je modularan.

Garderoba po mjeri

Kvaliteta materijala i izrade

 

Oduvijek je drugo ime namještaju po mjeri bila kvaliteta. S obzirom na to da imate mogućnost samostalno birati materijal za izradu, okove i slične tehničke mehanizme i elemente koji su ključni za dugoročno ispravan proizvod, izravno odlučujete o kvaliteti namještaja u svom domu. Garanciju kvalitete daje i sam proces izrade kojem se posvećuje mnogo više pažnje nego kod industrijske izrade konfekcijskog namještaja. Naime, najveći dio namještaja koji se kupuje u trgovinama izrađen je od jeftinijih materijala, slabije kakvoće – poput iverice, što ga čini manje izdržljivim i sklonijim oštećenjima.

S druge strane, namještaj po mjeri koji se pravilno održava može trajati generacijama, a odlučite li se za visokokvalitetne materijale, namještaj po mjeri pretvara se u pametnu investiciju koja s odmakom vremena daje veću vrijednost domu.

Cijena i isporuka

 

Gotov modularni namještaj u svakom je pogledu pristupačniji, a prije svega financijski. No, nešto što je trenutno izrazito povoljno, ne znači nužno i dugoročnu isplativost. Stoga je važno dobro promisliti o svojim željama i potrebama kako biste došli do zaključka što je za vas financijski povoljnija opcija.

Modularni namještaj u dnevnoj sobi

Cijenu namještaja po mjeri određuje mnoštvo elemenata, na koje velikim dijelom utječete i sami. Ovdje je potrebno uzeti u obzir sve ono što birate prilikom dizajniranja namještaja iz snova, dakle sve sastavnice od materijala, potrebnog alata, dodatnih mehanizama do detalja poput ručki i slično te cijenu same izrade i montaže. Može li cijena takvog namještaja konkurirati onom gotovom? Apsolutno, no to će ovisiti prije svega o vašim potrebama. Ako tražite dugovječniji namještaj, onda je izrada po mjeri svakako financijski isplativija opcija.

Najveća prednost gotovog modularnog namještaja jest brzina isporuke. Obično je riječ o tek nekoliko tjedana za izradu i dostavu, ako željeni komad namještaja nije odmah na zalihi.

Kod namještaja koji se izrađuje po mjeri, od projektiranja do isporuke i montaže može proći i nekoliko mjeseci, ovisno o dostupnosti materijala, ali i veličini namještaja te kompleksnosti same izvedbe. Ovakvi komadi namještaja prolaze i nekoliko kontrola kvalitete prije same montaže, što također utječe na brzinu izrade i zasigurno ne može u tom smislu konkurirati industrijskoj proizvodnji.

No, ako vam vrijeme isporuke nije krucijalna stavka, ovakav namještaj uvijek vrijedi čekati – trajat će dulje i štedjeti vaš novac.

Koja opcija predstavlja pametniju kupnju, ovisi prije svega o vašim prioritetima i preferencijama u smislu omjera cijene i kvalitete te funkcionalnosti i estetike koju želite stvoriti u prostoru. Za koju god se opciju odlučili, OTP banka d.d. brine o ostvarivanju vaših snova! Zatražite povratni poziv i informirajte se o stambenom kreditu bez hipoteke u eurima te bezbrižno stvorite prostor koji će biti baš po vašoj želji!

Poželite li sami izraditi svoj namještaj i na taj način unesti osobnost u vlastiti dom pogledajte savjete dizajnera interijera za izradu uzglavlja kreveta.