Najčešće pogreške u uređenju interijera i kako ih izbjeći

18. svibnja 2022

Samostalno uređenje doma iz snova zabavan je proces koji mnogima predstavlja užitak, no istovremeno je to vrlo kompleksan i izazovan pothvat iza kojeg stoji mnogo truda i rada, ali i pogrešaka! Kako biste izbjegli dodatne i neplanirane troškove te u potpunosti iskoristili potencijal svog doma, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za izbjegavanje najčešćih pogrešaka kako bi stvaranje doma prošlo sa što manje stresa.

Planiranje je pola posla

Prva i jedna od najvažnijih stavki zbog kojih dolazi do pogrešaka u dizajnu interijera je nepravilno planiranje i organizacija. Prije početka uređenja doma potrebno je napraviti detaljan plan i odrediti budžet koji će vam biti smjernica za sve daljnje korake. Pomno razmislite i zapišite sve potrebne stavke kako tijekom samog procesa ne biste nešto zaboravili i propustili.

Stvorite skladnu cjelinu

Svaka prostorija mora imati središnji komad oko kojeg se onda slaže ostatak prostorije. To je dio prostorije koji nam privlači pogled i prvi se uočava ulaskom u nju. Povezivanje namještaja i njihova međusobna komunikacija svakako je ono na što najviše treba paziti.

Osim komunikacije unutar prostorije, važno je promisliti kako ćete ih međusobno povezati jer iz svake prostorije vidite dio druge. Nakon određivanja palete boja koju ćete koristiti, bitno je poigrati se materijalima i teksturama kako bi prostorija dobila dinamičnost.

Oprezno s odabirom namještaja

Pravilnim odabirom namještaja možete naglasiti pozitivne strane prostorije, ali i prikriti negativne. Treba voditi računa o veličini i tlocrtu prostora kojeg uređujete. Učestala pogreška je odabir prevelikih ili premalih komada namještaja. Odabirom isključivo malih komada u malom prostoru dolazi do efekta “dollhouse” gdje imate osjećaj kao da boravite u kući lutaka. Preveliki ili masivni komadi će pak zagušiti prostor, kako vizualno tako i funkcionalno jer će ometati prohodnost.

Česta pogreška je korištenje namještaja iz iste linije jednog proizvođača. Komadi namještaja ne trebaju biti identične boje ili dizajna, dapače, poigravanje raznolikim komadima itekako je poželjno.

Funkcionalnost je izrazito važna

Izuzetno je važno misliti na funkcionalnost koja se nekad nepotrebno žrtvuje zbog same estetike. U današnje vrijeme iznimno je bitno dobro promisliti o svim uređajima koje ćete koristiti te osigurati mjesto i dovoljan broj utičnica. Nitko ne voli puniti mobitel van dosega na drugom kraju spavaće sobe.

Upotpunite prostor ispravnim detaljima

Dekoracije su ono što prostoru daje život i upotpunjuju ga. Nedostatkom personaliziranih ukrasa i sitnica prostor izgleda hladno, bezlično i nepovezano. Zavjese kao dekorativni element pravilnim korištenjem u prostoru mogu utopliti, ali i izdužiti prostor.

Najčešća pogreška kod zavjesa je postavljanje prekratkih zavjesa ili zavjesa koje ne dolaze skroz do stropa. Druga česta pogreška je kriva dimenzija tepiha ili njegovo loše pozicioniranje. Tepih bi trebao biti nešto duži od sofe i takvih dimenzija da svi elementi za sjedenje nasjedaju na njega barem svojim prednjim dijelom.

Rasvjeta transformira prostor

Pogrešan odabir rasvjete definitivno je nešto što može narušiti ugođaj prostora. Kako bismo postigli dobar ugođaj, primjerice, u spavaćoj sobi, poželjno je dodati ambijentalnu rasvjetu. Ako volite DIY projekte, u članku pogledajte kako sami možete izraditi rasvjetu za svoj dom.

Troškovi ne moraju biti problem

Osim što je kompleksan proces, uređenje doma često zahtijeva i veći budžet. Obratite se OTP banci d.d. i zatražite Stambeni kredit bez hipoteke u eurima kako ne biste morali razmišljati o tome imate li dovoljno novca, nego se u potpunosti posvetiti kreiranju doma po svojim željama i potrebama.