Na što obratiti pozornost pri kupovini nekretnine?

24. travnja 2021

Kupovina nekretnine važna je odluka u životu. Vaša buduća nekretnina je prostor u kojem će se stvoriti mnoge lijepe uspomene.

Ako kupujete nekretninu važno je obratiti pozornost na nekoliko detalja koje je ponekad zahtjevno odmah prepoznati, a koji bi se kasnije mogli pretvoriti u neočekivane dodatne troškove. Savjeti u nastavku mogu vam pomoći u donošenju ispravne odluke, a posebno ako nekretninu kupujete prvi put.

1. Vlaga

 

Vlagu možete prepoznati po ustajalom mirisu, plijesni koja se stvara na zidovima, ljuštenim tapetama, mjehurićima boje, tamnim mrljama i promjenama boje na zidovima. Ti simptomi uzrokovani su kondenzacijom vlažnog zraka na zidovima i pokazatelj su kvalitete strukture i ventilacije zgrade. U nekretnini koja ima problem s vlagom, dodatnim ispitivanjima možete procijeniti je li taj problem rješiv te jesu li troškovi sanacije unutar vašeg budžeta ili je bolje odustati od kupovine te nekretnine.

2. Nosivi zidovi

 

Provjerite koji su nosivi zidovi u stanu kako biste znali kako možete mijenjati tlocrt nekretnine koja vam je zanimljiva. Nije neobično da se tlocrt mijenja, a ono je i poželjno kako biste iz kvadrature izvukli maksimum te prilagodili prostorije svojim potrebama. Kada znate koje zidove smijete rušiti, a koje nikako ne smijete, znat ćete koje mogućnosti su vam otvorene za preraspodjelu prostorija.

3. Prozori

 

Provjerite stanje prozora te pružaju li maksimalnu izolaciju. Stari prozori mogu uzrokovati veliki gubitak energije i topline zimi što loše utječe na račun za grijanje. Prijeđite prstom preko prozorskog stakla, ima li kondenzacije? Kondenzacija na prozorima također može ukazati na povećanu količinu vlage u prostoru što je posljedica loše izolacije. Na takvim nekretninama mogla bi biti potrebna dvostruka ostakljenja kako bi se uštedjela energija i toplina zadržala u prostoru. Ako postoji potreba za postavljanjem novih prozora, taj posao najbolje je napraviti prije useljavanja u novi dom.

4. Vodovodne instalacije

 

Provjerite ispravnost i starost vodovodnih instalacija u nekretnini. Isperite toalete i slavine za provjeru tlaka vode, provjerite jesu li cijevi olovne i jesu li izolirane. Pogledajte koliko su radijatori vrući i koliko im treba da se zagriju. Provjerite jesu li ormarići ispod sudopera suhi te koliko treba toploj vodi da počne teći. Promjena cijevi nužna je kod starijih nekretnina. S obzirom na to da je to poprilično velik i skup zahvat, ispitajte postoji li potreba za time i eventualnu cijenu troška novih instalacija prije kupovine.

5. Struktura

 

Pazite da struktura zgrade bude čvrsta. Ako nije, možda će vam trebati statičar koji će to procijeniti umjesto vas. Sve pukotine na zidovima i spojevima signaliziraju da je statika nekretnine možda narušena.

6. Elektrika

 

Provjerite rade li sve utičnice i prekidači. Raspitajte se o računima za struju ili bilo kakvim jamstvima za električne predmete koji su u nekretnini. Obnova i promjena električnih krugova može biti skupa, a osim velikog troška, problem sa strujom je i vrlo opasan.

7. Krov

 

Posebno u kućama ili potkrovnim stanovima, obratite pozornost na kvalitetu i starost krovišta jer je promjena krovišta vrlo velik trošak. Ravni krovovi su često problematični i ako primijetite stojeću vodu ili pukotine na takvom krovu, to bi vam trebao biti znak upozorenja.

8. Drveni podovi

 

Provjerite kvalitetu podova te jesu li oni zaista ravni ili imaju neki nagib. Nagibi su česti i kod starijih i kod novijih nekretnina, a ovisno o tome gdje se nalaze, to je problem koji vas jednog dana može zaista izludjeti. Osim ravnine poda, provjerite kvalitetu drvenih dasaka, a posebno obratite pozornost na one dijelove koji su bili izloženi trošenju – postoji li potreba za promjenom cijelog poda ili će brušenje i lakiranje biti dovoljno da se osvježi izgled.

9. Profesionalci

 

Zadnje i najbitnije – angažirajte stručnjake. Bilo kakva renovacija nekretnine skup je pothvat koji troši puno energije, vremena i živaca. Budite sigurni da posao prepuštate profesionalcima koji će vaš želje pretvoriti u djelo uz optimalan trošak i na obostrano zadovoljstvo.

Profesionalni majstori će sve radove u vašoj nekretnini odraditi kvalitetno i učinkovito, a profesionalni arhitekti i dizajneri interijera će tu nekretninu pretvoriti u vaš dom.

Za financiranje kupnje vlastitom doma zatražite povratni poziv i informirajte se o stambenom kreditu uz državnu subvenciju.