Multifunkcionalan pomoćni stolić

30. lipnja 2021

Rijetko se prilikom uređenja interijera ohrabrimo na samostalnu izradu namještaja. No, pokazat ćemo vam kako to nije posebna znanost. Uštedjet ćete novac, a dobiti namještaj s vlastitim potpisom koji može konkurirati i dizajnerskim komadima. Rezultat je originalno uređen dom baš po vašoj mjeri.

Nikola Pavlinić iz Studija Ruan pokazat će vam kako u samo nekoliko jednostavnih koraka izraditi pomoćni stolić. Idealno će pristajati uz kauč u dnevnoj sobi, no jednako dobro može funkcionirati i kao pomoćni komad namještaja u drugim prostorijama vašeg doma kao, primjerice, stalak za biljku ili kakvu drugu dekoraciju. Ovaj zanimljiv, neuobičajen, a savršeno funkcionalan i praktičan komad namještaja zbog svoje je veličine idealno rješenje za male prostore. Odlučite li ga smjestiti uz kauč brinut će da svoje najdraže piće ili poslasticu uvijek imate nadohvat ruke.

DIY napravljen pomoćni stolić

Univerzalna kombinacija betona, metala i drva izvrsno se uklapa uz gotovo svaki dizajn, a boju drva možete prilagođavati prema interijeru u koji ga želite uklopiti. Pokazat ćemo vam kako ga izraditi, a odabir boja ostavljamo vama na izbor. Mi smo odlučili beton ostaviti u njegovom izvornom obliku u kombinaciji sa zlatnom šipkom i topom stola u nježno zelenoj nijansi.

Materijali i alati potrebni za izradu:

– gotovi beton

– kalup za beton

– drvena daska

– šipka s odgovarajućim nastavcima

– bušilica

– boja za drvo

– kit za drvo

– tanji i deblji kist

– električna brusilica

– ubodna pila

– silikon ili čvrsto ljepilo

Prije svega, potrebno je pripremiti šipku. Mi smo koristili šipku za ormar s pripadajućim nastavcima koji su prikazani na gornjoj slici. Nastavke je potrebno dobro pričvrstiti varenjem ili korištenjem čvrstog ljepila kako bi šipka bila stabilna. Prilikom njezina odabira, dužinu prilagodite visini vašeg kauča imajući na umu da ju prilikom izrade postavljate na dno kalupa. U našem primjeru njezina dužina iznosi 60 cm.

Nakon što ste učvrstili nastavke na šipku, vrijeme je da pripremite beton. Količinu smjese odredite prema dimenzijama vašeg kalupa. Nikola je za kalup odlučio koristiti staklenu posudu promjera 15 cm i visine 20 cm. Jednako dobro poslužit će i plastična kanta, ali pripazite da ima ravno dno. Gotovu smjesu za beton potrebno je pomiješati s vodom. Kako vam smjesa ne bi bila rijetka, vodu postepeno ulijevajte u kantu uz vrlo dobro miješanje.

Miješanje smjese za pomoćni stolić

Malu količinu betona utisnite u kalup da se pokrije dno, a zatim vrlo precizno postavite šipku kako bi stajala u samom središtu vašeg kalupa što je vrlo važno za kasniju stabilnost stolića. Nakon što ste sve postavili, pažljivo ulijte i ostatak betona u kalup. Libelom provjerite stoji li šipka ravno te ju po potrebi osigurajte letvicama ili zalijepite pik trakom kako se ne bi pomicala tijekom sušenja. Betonsko postolje potrebno je ostaviti u kalupu jedan ili čak dva dana kako bi se smjesa dobro stisnula, a tek potom ukloniti kalup i ostaviti još jedan dan da se u potpunosti osuši na zraku.

Izrada postolja za pomoćni stolić

Dok strpljivo čekate da se beton osuši, pripremite drveni top stola. Nikola se odlučio na ručno rezanje i obradu, no, ako nemate potreban alat u specijaliziranim trgovinama možete izabrati već obrađenu drvenu dasku i zatražiti da vam izrežu željeni oblik te ovaj korak preskočiti.

Izmjera postolja za pomoćni stolić

Na drvenoj dasci iscrtajte kružnicu promjera 35 cm. U nedostatku šestara, kružnicu možete iscrtati pomoću neke veće okrugle zdjele odgovarajućeg promjera. Također jednostavan način jest i da zabijete čavlić koji će označavati središte kružnice, izrežete konac nešto duži od polovice željenog promjera stola te ga na jednom kraju pričvrstite za olovku, a drugom za čavlić.

Rezanje daske za pomoćni stolić

Ubodnom pilom izrezali smo drvenu dasku te drvo obradili električnom brusilicom kako bismo zagladili sve nepravilnosti. Nemojte očajavati ako se drvo malo ošteti prilikom rezanja jer ćete štetu vrlo lako sanirati nanošenjem kita za drvo. U tom slučaju, još jednom lagano prebrusite. Zatim dobro očistite plohu od svih čestica prašine nastalih tijekom brušenja i ostavite da se osuši prije nanošenja boje.

Debljim kistom nanesite boju na veću površinu, a onaj tanji upotrijebite za precizno i glatko nanošenje boje na rubni dio daske. Prema potrebi nanesite dva do tri sloja boje. Između nanošenja slojeva potrebno je drvo prebrusiti finim brusnim papirom granulacije 120 te ostaviti boju da se suši prema uputama proizvođača.

Bojanje pomoćnog stolića

Nakon što su se sastavnice pomoćnog stolića dobro osušile, preostalo je samo da ih pričvrstite. Pažljivo izvadite betonsko postolje iz kalupa te ga po želji i potrebi prebrusite finim brusnim papirom radi nježnijeg, čišćeg izgleda, a zatim drvenu dasku postavite na metalnu šipku. Naši nastavci za šipku imali su već gotove otvore i odgovarajuće čavliće stoga smo ih ubušili u drvo te dodatno učvrstili silikonom. Za kraj, izrežite jastučić od filca za centimetar manji od promjera betonskog postolja kako biste nesmetano mogli pomicati stolić bez straha od grebanja poda.

Konačno rješenje pomoćni stolić

Nadamo se da vas je ovaj DIY projekt inspirirao da se i sami upustite u samostalnu izradu namještaja. Poželite li životni prostor osvježiti novim komadima, budite kreativni i pustite mašti na volju, a kako bi opremanje vašeg doma prošlo bezbrižno informirajte se o ponudi OTP stambenog kredita bez hipoteke u eurima.

Ako vas zanima DIY predlažemo da pročitate članak kako sami možete napraviti uzglavlje kreveta.

Izvor fotografija u članku: studio Ruan