Kupnja nekretnine u tridesetima – privremeno ili trajno rješenje?

15. ožujka 2022

Mnogobrojne su prednosti posjedovanja nekretnine, posebice ako ste mlađi. Ulaganje u nekretninu dugoročna je investicija čija vrijednost s vremenom raste, što je velika pogodnost ako se u mlađoj dobi odlučite za takav pothvat.

Iako se kupnja nekretnine na prvi pogled čini kao prilično zahtjevan korak u životu, najveći broj kupaca pripada upravo skupini takozvanih milenijalaca, odnosno osoba u kasnim dvadesetima i na početku tridesetih. ­ Posljednjih godina svjedočimo smanjenju trenda da ulažemo u dom tek kad osnujemo obitelj. Mnogi danas svoje prve nekretnine kupuju kao samci, no pitanje koje se uvijek nameće jest – kakvu nekretninu kupiti? Trebate li razmišljati unaprijed prilikom odabira veličine vašeg budućeg doma ili kupiti onu nekretninu koja vam veličinom odgovara u trenutku?

Kupnja doma u tridesetima nije laka, no sve više mladih ljudi odlučuje se upravo za ovu mogućnost, umjesto života u podstanarstvu, prvenstveno zbog sigurnosti, stabilnosti i potencijalne buduće zarade na kupljenoj nekretnini. O prednostima kupnje vlastite nekretnine pročitajte u ranije objavljenom članku.

O čemu treba razmisliti?

Prije nego donesete konačnu odluku o investiranju u privremeno ili trajno stambeno rješenje i započnete proces kupnje, potrebno je razmotrite sve financijske i druge implikacije koje će takva odluka imati na vaš način života.

U slučaju da na kupnju prve nekretnine gledate kao na trajno rješavanje stambenog pitanja, svakako si postavite nekoliko pitanja poput:

  • – Namjeravate li zadržati isti posao? Može li vas karijera odvesti izvan područja u kojem trenutno živite?
  • – Što ako se bolja prilika ukaže negdje drugdje?
  • – Što ako sretnete nekoga tko vas potakne na selidbu?
  • – Jeste li ikada poželjeli živjeti na drugom mjestu?
  • -Razmišljate li o braku, djeci ili kućnim ljubimcima?

Sve su to vrlo bitni faktori koje morate razmotriti kako biste bili sigurni da kupnja određene nekretnine odgovara svim vašim budućim životnim planovima i ciljevima.

Prednosti kupnje nekretnine u mlađoj dobi

Većina kupaca u ovoj dobi, posebice ako su samci, vjerojatno neće uložiti u nekretninu u kojoj će ostati živjeti do kraja života, no kvalitetna kupnja višestruko se isplati jer vam osigurava značajan povrat u odnosu na početno ulaganje.

  • Zarada prodajom nekretnine

Promijene li se vaše životne okolnosti i s vremenom zatrebate više kvadrata ili poželite promijeniti mjesto stanovanja, postojeću nekretninu uvijek možete prodati i na taj način zaraditi s obzirom na to da nekretnine s vremenom bilježe porast vrijednosti. Osim toga, posjedovanje nekretnine pozitivno se odražava i na vašu kreditnu sposobnost, ojačavajući ju za buduće kupnje.

  • Iznajmljivanje nekretnine

Postojeću nekretninu također možete iznajmljivati. Prihod od najma može vam pomoći u financiranju mogućih preostalih rata ili otplati novog doma. U tom slučaju ostajete u vlasništvu nekretnine u koju se uvijek možete vratiti ako u budućnosti izgubite potrebu za većom kvadraturom. Na taj način osiguravate si značajnu financijsku stabilnost i slobodu te više poželjnih mogućnosti jednog dana za mirovinu jer ćete moći bezbrižno uživati u svom potpuno otplaćenom domu.

Upravo su zato dvadesete i tridesete godine najbolje vrijeme za ovakva financijska ulaganja. Ako se odlučite za kupnju, zatražite povratni poziv i informirajte se o OTP stambenom kreditu u eurima s fiksnom početnom kamatnom stopom i napokon uživajte u vlastitom domu.