Kako urediti kutak za kućne ljubimce?

23. prosinca 2022

Od trenutka kada stignu u naš dom, kućni ljubimci postaju novi, četveronožni članovi obitelji.

A kako svaki član obitelji voli i treba imati svoj kutak životnog prostora tako ga vole i oni te je često i potreban kako bi se ljubimac osjećao ugodno i sigurno. Kada govorimo o psima i mačkama neophodni komadi su krevetić, posude za hranu, razne igračke i mnogi drugi elementi.

Često sami vlasnici nemaju rješenje kako uklopiti te komponente u životni prostor te one tada narušavaju estetiku doma.

Razradite plan

 

Prvenstveno potrebno je izraditi plan i izdvojiti dio stana gdje ćemo smjestiti sve potrebne komponente i rekvizite kako bi osigurali ljubimcu potreban prostor. Veličina tog prostora ovisi o kvadraturi stana i raspodijeli prostorija. Na raspolaganju možemo imati veći hodnik, zatvorenu lođu ili možda trebamo izdvojiti dio dnevnog boravka.

Vlasnicima najčešće problem predstavljaju penjalice i grebalice te wc posude jer su nezgrapne veličinom i vizualno odbojne. Posude za hranu i vodu se nerijetko nađu na mjestu gdje blokira normalan prolazak i nije vidljivo pa dolazi do nezgoda i nereda. Rješenje je izrada ovih elemenata po mjeri. Izrada grebalice i penjalice po mjeri, koja se lako i efikasno montira na zid u obliku polica kako bi mace mogle u potpunosti uživati.

Za rješenje problema s posuđem preporučuje se po mjeri izrađen ormarić s otvorom na dnu u koji će se sakriti posude i koji će poslužiti kao skladište, kako za ostalu opremu tako i za hranu. Što se tiče krevetića za ljubimce, oni su dostupni u širokom spektru boja i modela. Stoga, jedini zadatak prilikom njihovog biranja je odabrati onaj koji će se najbolje uklopiti u prostor.

Kućni ljubimci

Mislite i na ostale komade namještaja

 

Nakon uređenja njihovog kutka važno je i zajednički životni prostor prilagoditi ljubimcu, naravno na obostrano zadovoljstvo. Ono što treba imati na umu je odabir biljaka. Naime, životinje vole grickati i stavljati raznorazne stvari u usta. Stoga, biljke ne bi smjele biti toksične. Uz biljke, treba pripaziti i na odabir materijala sjedeće garniture, također zbog prethodno navedenog razloga. Primjerice, mikrovlakna se vrlo lako mogu udahnuti. Dakle, najpraktičniji odabir bile bi garniture od materijala koji se daju lako prebrisati i ne predstavljaju nikakvu opasnost za ljubimca. Također garniture koje imaju navlake od tkanina  koje se lako skidaju te koje su perive. Uz to, valja obratiti pozornost i na tepihe. Preporučuju se tepisi niskog tkanja zbog jednostavnog održavanja. A kada smo kod jednostavnog održavanja, valja spomenuti i stolce od polipropilena, čija je odlika vrlo lako čišćenje. Naravno, na kraju samo ostaje sve to skladno posložiti.

Vjerujemo da će neke od ovih ideja dati inspiraciju za uređenje postojećim vlasnicima, a onima koji su se možda dvoumili o nabavljanju ljubimca olakšati odluku.