Kako stvoriti zelenu oazu za uživanje i odmor?

20. svibnja 2021

Zbog ubrzanog tempa današnjice sve češće imamo potrebu “pobjeći” u mir i tišinu koju priroda nudi. Uz kvalitetnu pripremu i planiranje te kreativne ideje, i mali i veliki vrtovi mogu se pretvoriti u raj na zemlji. Studio Ruan u suradnji s OTP bankom d.d. pripremio vam je nekoliko savjeta i trikova kako svoj vrt pretvoriti u zelenu oazu u kojoj će svi uživati. Pogledajte savjete za uređenje vrta.

1. Planiranje je pola posla

 

Svaki posao započinje pripremom i planiranjem pa tako i uređenje vrta. Najprije odradite domaću zadaću – izmjerite svoj vrt, nacrtajte tlocrt, zabilježite bitne detalje kao što su kosine tla, kvaliteta zemlje, bilje koje se u vrtu već nalazi, itd. Dobra priprema ostavlja manje prostora za iznenađenja jednom kad krenete s uređenjem vrta.

2. Odredite budžet

 

Svako uređenje vrta iziskuje određen budžet kojim ćete osigurati kvalitetne materijale i profesionalnu pomoć. Računajući sve troškove unaprijed (ponovno stavljamo naglasak na dobru pripremu) znat ćete koliko je “teško” preuređenje vašeg vrta. Bez obzira na to radi li se o malom ili velikom projektu, OTP Stambeni kredit bez hipoteke u eurima pomoći će vam da lakše i jednostavnije stvorite svoju zelenu oazu.

3. Uključite više od jedne zone za sjedenje

 

Ako imate prostora za veći broj gostiju i stvaranje odvojenih razgovora, to može pružiti opuštajuće druženje. Čak i ako je vaš vrt manje površine, improvizirana sjedeća mjesta su pun pogodak! Te dodatne zone za sjedenje možete stvoriti pomoću manjih taburea na podu, jastučićima na stepenicama ili kupnjom većih žardinijera na kojima se može sjediti.

Zone za sjedenje u vrtu

4. Odvojite zonu za jelo od zone za odmor

 

Gdje je moguće, pokušajte imati mjesto za jelo i odvojeno područje za izležavanje kako biste osigurali odvojene zone za drugačije oblike uživanja u vrtu.

Uređenje vrta i okućnice

 Ljuljačka u vrtu

5. Kuhanje na otvorenom

 

Što je uživanje s prijateljima na suncu bez roštilja? Ako u svom vrtu želite roštilj, odredite prostor gdje ćete smjestiti manji pomični roštilj. Plinski ili električni roštilji posebno su praktični za manje vrtove.

Uređenje vrta i okućnice - roštiljanje

6. Dizajnirajte u malo privatnosti

 

Postoji mnogo vrsta atraktivnih načina da zaštitite svoje mjesto od znatiželjnih očiju, a neki će vam pomoći i prigušiti buku. Strateški posađena živica ili penjačice stvorit će zeleni zid koji želite. Raspitajte se koje biljke su najbolje kako biste svom vrtu dali malo privatnosti – uzmite u obzir vrijeme koje je potrebno da biljka naraste, kakvo tlo joj je potrebno te kako se ponaša u odnosu s ostalim biljkama.

Uređenje vrta i okućnice - bršljan

7. Napravite hlad

 

Osigurajte dovoljnu količinu hlada kako bi se u vrtu moglo uživati u bilo koje doba dana, i uz bilo kakvu jačinu sunca. Ako vam to prostor dozvoljava, postavljanje pergole je vrlo praktično rješenje koje unosi i poseban šarm. Tamo gdje nema mjesta za pergolu, bit će mjesta za nekoliko manjih suncobrana.

Uređenje vrta i okućnice - rasvjeta

8. Osvijetlite vrt romantičnim lampicama

 

Osvjetljenje je ključno za produljenje druženja u vrtu i nakon zalaska sunca. Lampice u nizu vrlo su zahvalne – možete ih postaviti gdje god želite, a uz solarno napajanje ne morate čak ni ovisiti o izvoru struje. Osim svjetlosti koju će ove lampice pružiti, stvorit će i romantičnu vrtnu atmosferu.