Jeste li znali da klimatske promjene mogu utjecati i na cijene nekretnina?

4. studenoga 2019

Mnogi ste se u naslovima oglasa za prodaju nekretnina zasigurno već susreli s pridjevima poput „beskrajni panoramski pogled“ ili „prekrasan vidik“. No koliko je od toga stvarnost i – ako stvarno postoji pogled – koliko to povećava vrijednost nekretnine? Je li bitna orijentacija ili smjer u kojem je neki prozor okrenut? Prikupili smo sve što s tržišnog aspekta trebate znati o lokaciji i pogledu.

Vlasnici nekretnine često na „panoramski pogled“ gledaju kao na glavni adut svakog oglasa. Međutim, ne smijemo nasjesti na atraktivne slike i zvučne opise, jer ne postoji specifična definicija samoga pojma, a ne postoji pravilo ni o tome koliko lijep pogled povećava vrijednost neke nekretnine.

Koje aspekte valja uzeti u obzir kod novosagrađenih i starih zgrada?

Vrlo je bitno na kojem katu se nalazi određena nekretnina. U starijim zgradama koje nemaju dizalo, najpopularniji su bili stanovi na prvom ili drugom katu, no danas se baš i ne događa često da se neka stambena zgrada gradi bez dizala.

Krene li se od prizemlja prema gore, cijena stanova iste veličine i istoga rasporeda se povećava sa svakim sljedećim katom.

Biste li rado živjeli u stanu u kojem je ljeti hladno, a zimi toplo?

U posljednje vrijeme sve više ljudi obraća pažnju na orijentaciju stana. Ranije je bila popularna južna orijentacija, a danas, zbog sve većih ljetnih vrućina, kupac o kupnji stana koji je okrenut samo prema jugu ipak razmisli dvaput. Sjeverna orijentacija nekada se poistovjećivala s tamnim i vlažnim stanovima, ali prvo čega se sjetimo danas je ugodna hladovina.

Protiv vrućine se, naravno, možemo štititi na razne načine. Popularno je primjerice ugrađivanje klima uređaja, no to stvara dodatne troškove, a ne smijemo zaboraviti ni da je zimi svjetlija južna orijentacija pogodnija.

Međutim, zbog klimatskih promjena, budući hit vjerojatno će biti sjeverno orijentirani, sjenoviti stanovi, a i cijene će se u skladu s tim mijenjati.