Izradite unikatno umjetničko djelo u nekoliko koraka

22. ožujka 2023

Nezaobilazan završni detalj u namještanju doma umjetničkog je karaktera. Prazni zidovi u domu odaju dojam sterilnog i nedovršenog prostora. Postavljanjem umjetničkih slika, posebice onih unikatnih i originalnih, definirat ćete svoj interijer, dati mu karakter učiniti ga vizualno upečatljivim.

Umjetnost ne mora biti komplicirana ili skupa da bi bila lijepa. Svaki od ovih DIY umjetničkih projekata počinje jednostavnim praznim platnom. Neka vas ove ideje za umjetnost na platnu inspiriraju da napravite jedinstvenu umjetnost za svoj dom.

Umjetnička djela ne moraju nužno biti skupa ili komplicirana da bi bila lijepa. OTP banka d.d. u suradnji sa studiom za dizajn interijera Ruan, donosi vam inspiraciju za brz i lak do-it-yourself projekt kojim ćete obogatiti svoj prostor, ali mu dati i osobni potpis.

Jedan od posljednjih trendova su teksturirane slike izrađene od raznih materijala, a najčešće mase za izravnavanje ili gipsa. Riječ je o vrlo jednostavnoj i pristupačnoj izvedbi, bilo da se odlučite za izradu manjeg ili ultra velikog formata koji će postati glavna zvijezda vašeg prostora. Ovakve umjetničke komade krasi bogata tekstura koja dodaje snažan umjetnički dojam vašem domu. Jednostavni su za izradu, a uzimajući u obzir neutralnost lako će se prilagoditi gotovo svakom stilu uređenja. Ono što posebno volimo kod teksturirane umjetnosti jest činjenica da jednostavno ne možete zabrljati, a za genijalan rezultat trebat će vam tek nekoliko stvari!

Za izradu slike koristili smo:

– Gotovo platno

– Unutarnju disperzivnu masu za izravnavanje

– Kist

– Zidarski strugač

– Nazubljenu lopaticu

– Pik traku

Alat potreban za izradu slike

KORAK 1:

Prije nego krenete s nanošenjem teksture, možete svoje platno obojati u neku boju ili ostaviti bijelo, kao što smo mi učinili.

Prvo smo pik trakom zalijepili rubove platna, s obzirom na to da smo htjeli taj dio ostaviti kao svojevrsni okvir.

Prvi korak u izradi slike

Sljedeći korak je nanošenje mase za izravnavanje. Također, možete koristiti i druge proizvode za izradu teksturiranih umjetnina kao što su žbuka ili slikarski kit i slično. Za nanošenje mase na platno upotrijebili smo zidarski strugač.

Drugi korak u izradi slike

Prilikom nanošenja pripazite da masu nanosite u tankom sloju i ravnomjerno rasporedite kako biste osigurali da je platno u potpunosti prekriveno. Pritom pripazite da ne nanesete previše odjednom jer bi to moglo dovesti do pucanja platna prilikom sušenja. Oblikujte masu sve dok niste zadovoljni njezinim izgledom, ovisno o tome želite li zaglađenu teksturu ili nešto robusniji izgled. Za raznovrsniju teksturiranost možete dio mase pomiješati s malo vode što će stvoriti različite konzistencije i izgledati drugačije dok se razmazuje po platnu.

Treći korak u izradi slike

Kako biste kreirali različite teksture, možete koristiti i nekoliko različitih alata za nanošenje mase. Mi smo koristili nazubljenu lopaticu za dodavanje zanimljivih elemenata na zaglađenoj masi, ali jednako dobro će poslužiti i nazubljeni češalj ili bilo što slično što već imate u domu. Potom smo nježnim pokretima kistom prešli preko tih dijelova kako bismo lagano zagladili teksturu. Ovo je zaista najzabavniji i najkreativniji dio cijelog procesa, stoga pustite mašti na volju i poigrajte se raznovrsnim dizajnima tekstura na platnu.

NAPOMENA: kako biste imali što čišće linije, potrebno je između svakog poteza očistiti alat mokrom krpom. Također imajte na umu da postoji ograničeno vrijeme kojim se možete igrati s ovom masom prije nego se počne stvrdnjavati, stoga ne bi bilo loše unaprijed stvoriti viziju onoga što želite napraviti.

Četvrti korak u izradi slike

Maknite pik traku i ostavite da se u potpunosti osuši, posebice ako imate zadebljane dijelove mase.

Peti korak u izradi slike

Prilikom sušenja ova masa može poprimiti pomalo sivkastu boju što je nama u potpunosti odgovaralo, stoga smo ju ostavili takvom. No, ako želite čistu bijelu ili pak neku drugu boju, kistom pažljivo prijeđite preko dijelova koje želite bojati i nježno obiđite svu teksturu dok ne postignete željenu nijansu.

Šesti korak u izradi slike

Ostavite da se u potpunosti osuši prema uputama proizvođača.

S obzirom na to da smo odlučili napraviti sve od nule, potrebno je bilo izraditi i okvir. Ako niste skloni tome, platno će jednako dobro izgledati i bez okvira, a uvijek možete kupiti i gotovi okvir.

Ako želite samostalno izraditi i okvir trebat će vam:

– Drvene letvice

– Čavlići

– Ljepilo (po želji)

Sedmi korak u izradi slike

Letvice je potrebno izrezati na odgovarajuću dimenziju pod kutom od 45 stupnjeva. Ako nemate potreban alat, uslugu rezanja možete zatražiti i u specijaliziranim trgovinama koje ih prodaju.

Osmi korak u izradi slike

Deveti korak u izradi slike

Spojite letvice u okvir i zalijepite rubove pik trakom kako bi vam bilo lakše. Potrebno ih je na spojevima učvrstiti čavlićima, a po želji rubove možete prije toga i zalijepiti kako biste okvir dodatno učvrstili.

Deseti korak u izradi slike

Zadnji korak u izradi slike

Mi smo odlučili ostaviti okvir u natur boji, no mogućnosti su mnogobrojne. Upustite li se u samostalnu izradu okvira, stvorit ćete potpuno personalizirane detalje koji savršeno odgovaraju vašem stilskom uređenju i daju domu poseban šarm.

Ako vaši zidovi prije postavljanja završnih detalja trebaju malo veću intervenciju, pogledajte savjete dizajnera za renovaciju starih zidova , a za više informacija o financijskim mogućnostima za renovaciju, pogledajte ponudu stambenih kredita s fiksnom kamatnom stopom koju nudi OTP banka d.d.