Potaknite kreativnost i sami izradite blagovaonski stol

8. listopada 2021

Opremanje malih prostora uvijek je velik izazov jer je potrebno maksimalno iskoristiti prostor i ostvariti njegovu funkcionalnost. No, ne dajte da vas mala kvadratura obeshrabri jer unatoč tome, uz pametna rješenja, možete stvoriti vrlo ugodan prostor pa čak ga i vizualno povećati. Najbolji saveznik u opremanju prostora male kvadrature svakako je namještaj izrađen po mjeri, a mi ćemo vam pokazati kako izraditi svoj blagovaonski stol.

Izradu većih komada namještaja uvijek je bolje prepustiti stručnjacima ako niste osobito spretni u tom području, no manje komade možete izraditi i sami uz malo volje i mašte!

Studio Ruan donosi vam inspiraciju za izradu blagovaonskog stola koji će se idealno uklopiti u blagovaonice manje kvadrature, a njegovu veličinu možete prilagoditi svojim potrebama i željama.

Za izradu će vam biti potrebno:

– MDF flex (savitljivi medijapan)
– sirova iverica koju smo dali izrezati na CNC stroju u tri prstena i jedan puni krug, ali mogu također biti i od ostalih materijala
– 12 letvica za konstrukciju
– vijak
– auto kit
– poliuretanska boja
– brusni papir granulacije minimalno 220
– pik traka
– ljepilo za iveral
– top stola

DIY stol pripreme

Između prstena potrebno je pomoću bušilice pričvrstiti letvice za konstrukciju koje su u funkciji fiksatora. Promjer prstena i visinu letvica prilagodite veličini, odnosno visini željenog stola. Prilikom određivanja dimenzija, odnosno promjera postolja i topa stola imajte na umu da potonji mora imati minimalno 30 cm veći promjer kako biste ugodno sjedili za stolom.

Između svakog sloja postavite po četiri letvice. Prvo spojite prstene, a potom na vrh postavite puni krug na koji ćete kasnije učvrstiti top stola.

DIY stol početne radnje

DIY stol postolje

Vanjske rubove prstena premažite ljepilom za iveral i potom obložite MDF flexom, pritom koristeći isti u dva komada, odnosno dvije ploče kako biste ih lakše savinuli.

Nakon što ste ih zalijepili za postolje, vijcima ih dodatno pričvrstite u donjem i gornjem dijelu. Kako biste osigurali stabilnost ploča dok se ljepilo suši, oblijepite konstrukciju pik trakom. Prije daljnje obrade, ostavite da se ljepilo dobro osuši.

DIY stol izrada postolja

Spojeve MDF flex ploča, mjesta učvršćivanja i ostale moguće nepravilnosti ispunite auto kitom, potom izbrusite što finijim brusnim papirom. Kako biste podlogu pripremili za bojanje, potrebno ju je dobro očistiti od prašine i drugih nečistoća kako bi boja što bolje prianjala te se s vremenom ne bi ljuštila.

DIY stol obrada površina

Poliuretanske boje su odličan izbor za medijapan. Jednostavne su za korištenje – možete ih špricati, lakirati u spreju ili nanositi pomoću valjka ili kista. Odlikuje ih čvrstoća i  trajnost. Prodiru duboko u površinu što ih čini izrazito otpornima na mnoge vanjske čimbenike pa tako i tekućinu te razne deterdžente. Upravo to čini ju idealnim izborom za bojanje za blagovaonskog stola, ali i ostalih komada namještaja koji se svakodnevno koriste, čiste ili su pod većim utjecajem vlage.

Okrugli top stola smo dali izraditi od iverala u kašmir sivoj boji te smo poliuretansku boju u istoj nijansi koristili za bojanje postolja. Ostavili smo postolje da se dobro osuši na prirodnom zraku te potom vijcima pričvrstili top stola.

DIY stol rezultat

Ako se odvažite samostalno izraditi top stola, detaljne upute pročitajte u našem članku na temu izrade pomoćnog stolića.

Stol je zablistao u kvadraturno skromnom, no vrlo šarmantnom kutu kuhinje… jer i manje nekad može biti više!

DIY stol u prostoru

Nadamo se da smo vas inspirirali da se upustite u samostalno kreiranje doma iz snova, a kako biste ostvarili baš svaku svoju želju informirajte se o stambenom kreditu bez hipoteke u eurima koji nudi OTP banka d.d.