Hotel „Kod mame“: nužnost ili komocija?

5. studenoga 2019

Jedan od simbola osamostaljivanja je dijete koje „odleti iz obiteljskog gnijezda“ – ako je  sposobno za to. Vlastiti stan je temelj samostalnoga života koji u odrasloj dobi pruža sigurnost doma. Međutim, mladi sve teže dolaze do vlastitoga stana, ponajprije zbog visokih cijena nekretnina.

Velika su očekivanja stavljena pred roditelje, jer mnogi misle da i oni trebaju doprinijeti tome da njihovo odraslo dijete odseli. Ipak, poslije završetka školovanja mnogi i dalje uživaju u prednostima hotela „Kod mame“.

Tko su stanovnici hotela „Kod mame“?

Oni koji su završili školovanje, a ipak uživaju u prednostima koje pruža roditeljski dom. Iako već rade, ne vode računa o svom udjelu u režijskim troškovima, a ne sudjeluju ni u kućanskim poslovima. Oni su stalni gosti ovoga hotela. Zvuči poznato?

Sramotno ili ne?

Mišljenja su podijeljena o tome trebaju li mladi s vlastitim prihodima živjeti s roditeljima. Na primjer, oni stariji od 25 godina manje prihvaćaju zajedničko življenje s roditeljima i skloniji su osamostaljenju nego oni između 18 i 24 godine starosti.

Mlade obično iznenadi koliko su porasle cijene najma i nekretnina, i mnoge to sprječava da odsele.

Istraživanja su također ukazala da je jedna od najvećih prepreka za preseljenje nedostatak odgovarajućih financijskih sredstava. Pametno je pitati stručnjaka koji vam neće ponuditi samo kredit ili financijski proizvod, već i savjet prije poduzimanja velikog koraka.