DIY projekt: Kako sakriti radijator?

24. studenoga 2022

Uređenje životnog prostora kompleksan je proces kojim nastojimo dom pretvoriti u skladnu cjelinu prilagođenu našim potrebama i stilu života. Da bismo prostor pretvorili u dom i učinili ga ugodnim za život, potrebno je obratiti pažnju i na mnoštvo detalja koji će interijeru dati estetsku privlačnost, a pritom neće utjecati na  funkcionalnost.

Jedan od nezaobilaznih elemenata svakog doma su sustavi grijanja koji su se pokazali i kao najčešći krivci narušavanja estetike u prostoru. Neovisno o stilu uređenja interijera, radijatori standardnog dizajna, a posebice oni stari i/ili oštećeni predstavljaju nam trn u oku i neizbježno narušavaju izgled prostora. Osim što su neugledni, radijatori vrlo često utječu i na iskoristivost prostora, odnosno dijela zida na kojem se nalaze, što može predstavljati značajan problem prilikom uređenja manjih prostora u kojima je svaki dodatni prostor za pohranu od iznimne važnosti za funkcionalnost doma.

Iako danas postoje sofisticirane izvedbe sustava grijanja koji se u potpunosti prilagođavaju modernim prostorima, zamjena starog,  ali ispravnog sustava pothvat je koji iziskuje značajna financijska ulaganja i koji većina ipak nastoji izbjeći prilikom opremanja novog doma.

Kao rješenje nameće se postavljanje radijatorskih obloga, koje se danas sve više koriste u uređenju interijera kako bi se pomirili i estetski i funkcionalni zahtjevi dizajna. Ovakve obloge daju interijeru poseban karakter.  Široka paleta materijala za izradu, boja i oblika izvedbe omogućuju potpunu personalizaciju prostora i usklađivanje s preostalim dijelovima dizajna.

Radijatorska obloga u stanu  

Studio Ruan donosi vam zanimljiv DIY projekt koji ovaj isključivo funkcionalan element u domu čini i estetski privlačnijim.

Za samostalnu izradu radijatorske obloge trebat će vam:

1. Letvice od jelovine

2. Daske od iverala

3. Vijci

4. Ljepilo za drvo

5. Boja

6. Brusni papir

7. AKU bušilica

8. Ubodna ili kružna pila

9. Tiple (opcionalno)

 

Postupak izrade:

1. Za početak bitno je uzeti točne mjere radijatora, uzimajući u obzir i nekoliko dodatnih centimetara iznad i ispod radijatora kako bi zrak nesmetano strujao. Savjetujemo da napravite nacrt koji će vam biti vodilja kroz sve faze izrade.

2. Izradite okvir radijatora prema izmjerenim dimenzijama. Za izradu okvira koristili smo iveral u boji kašmira koji smo, osim vijcima, dodatno učvrstili ljepilom za drvo.

3. Pripremite letvice rezanjem na potrebnu dimenziju, a zatim ih prebrusite finim brusnim papirom kako biste zagladili rezove i ostale potencijalne nedostatke te ih pripremili za bojanje.

4. Letvice od jelovine bojali smo u istu boju kao i okvir od iverala. Odaberite boju koja će najbolje odgovarati postojećoj paleti u vašem interijeru. Oblogu možete uklopiti s bojom zidova ili ostalog namještaja u prostoru ili istaknuti nekom potpuno drugačijom, odvažnom bojom.

5. Nakon toga potrebno je odrediti razmak između letvica i iscrtati mjesta bušenja na okviru kako biste si olakšali posljednji korak - pričvršćivanje letvica.

6. U ovom projektu, radijatorska obloga nadograđena je dodatnim elementom s policama kako bi se u potpunosti iskoristio prostor iznad radijatora. Izradili smo unikatan komad namještaja koji u donjem dijelu skriva stari radijator, a u gornjem donosi dodatan prostor za pohranu i dekorativne elemente.

S obzirom na to da se gornji element direktno nastavlja na radijatorsku oblogu, njezin okvir je fiksan i ne može se pomicati. No, kako se ne bi u potpunosti blokirao pristup radijatoru, na letvice smo postavili tiple i aku bušilicom izbušili pripadajuće rupe u okviru kako bi se povremeno mogle ukloniti zbog čišćenja radijatora i slično.

NAPOMENA:

Izrađujete li samostalnu, odnosno prijenosnu masku za radijator, letvice je dovoljno vijcima ili čavlićima pričvrstiti za okvir.

U videu koji vam donosimo u nastavku pogledajte kako je jednostavno, uz malo kreativnosti i mašte, obnoviti izgled starog i neuglednog radijatora.

Renovacija doma često je dugotrajan proces koji podrazumijeva i veće financijske izdatke. Kako ne biste morali brinuti o financijama informirajte se o OTP stambenom kreditu bez hipoteke i svoj dom uredite baš onako kako ste zamislili.

Inspiraciju za uređenje ostalih prostorija u kući, kao što je uređenje dječje i spavaće sobe, pronađite na našem portalu.