Dašak luksuza u samo nekoliko koraka

8. lipnja 2021

Useljavate u novi dom ili ste željni promjena u postojećem? Na pravom ste mjestu! Bilo da je riječ o kupnji novog doma, kompletnoj renovaciji ili opremanju doma, uz OTP stambeni kredit bez hipoteke u eurima lako ćete i bez briga osigurati sve što želite, a sam proces time će postati užitak.

Uređenje životnog prostora pravi je mali-veliki projekt kojim osiguravate da on odiše vašim vlastitim stilom stoga je vrlo važno pomno promisliti o detaljima u svakoj prostoriji kako bi one u konačnici činile skladnu cjelinu i bile vam ugodne za život. Tijekom uređivanja doma, spavaća soba najčešće ostane zanemarena s obzirom na to da je skrivena od pogleda i prati je etiketa prostorije u kojoj ionako samo prespavamo. No, upravo ona zaslužuje ulogu glavne zvijezde u vašem domu, jer u konačnici, to je vaša mala oaza mira u kojoj se odmarate i opuštate nakon dugog dana. Osim funkcionalnim, potrebno je udovoljiti i stilskim zahtjevima kako biste stvorili što ugodniji ambijent.

Glavna polazišna točka u opremanju spavaće sobe jest, naravno, krevet. Prilikom njegova odabira vodimo se prije svega kvalitetom i udobnošću i to su zaista stvari na kojima ne biste trebali štedjeti, jer na stranu sve ostalo, ali ipak je njegova glavna funkcija pružiti vam odmor i dobar san. No, uz malo inspiracije i kreativnosti upravo krevet može spavaćoj sobi dati karakter i u potpunosti transformirati doživljaj prostora. Noviji trendovi u dizajnu interijera poseban naglasak stavljaju na uzglavlje kreveta, kao vizualno atraktivan element kojim ćete nadograditi funkcionalnu ulogu kreveta, pružajući mu dozu luksuza. Ako želite spavaćoj sobi podariti sofisticirani izgled, nalik onome koji pružaju luksuzne hotelske sobe, birajte tapecirane modele kreveta. Osim izrazite estetske vrijednosti, oni su i mnogo udobniji od, primjerice, uobičajenih drvenih uzglavlja. Tapecirani model kreveta luksuz je koji si možete priuštiti jednostavnim i brzim uradi sam projektom. Nikola, iz Studija Ruan, pokazat će vam u nastavku kako izrada takvog uzglavlja uistinu nije zahtjevan pothvat.

Sve što će vam trebati za ovaj projekt je nekoliko spužvi za plivanje, željena tkanina, skalpel, univerzalno ljepilo u kantici i ljepilo u spreju, zatim kist za nanošenje ljepila, ravnalo i klamerica.

Spužva za izradu uzglavlja kreveta

Materijal za izradu uzglavlja kreveta

Postojeće uzglavlje od iverala koje smo tapecirali širine je 160 cm, za što je bilo potrebno osam spužvi za plivanje. Njih je prije svega potrebno skratiti na željenu visinu uzglavlja. Ako ne koristite već gotovo uzglavlje, glavno pravilo za dužinu i visinu uzglavlja jest da pravila nema. Štoviše, ona koja prelaze dimenzije kreveta vrlo su atraktivna i sve popularnija u dizajnu spavaćih soba. No, svakako bi bilo dobro pripaziti da minimalna visina uzglavlja bude 50-60 cm kako bi ono ispunilo i svoju funkcionalnu ulogu naslona.

DIY priprema materijala

Nakon što ste prilagodili visinu svojih spužvi, potrebno ih je po dužini prerezati na pola kako biste dobili ravnu plohu koju ćete lijepiti na ploču.

DIY priprema spužvi

Univerzalno ljepilo u kantici nanesite kistom i na ploču i na spužvu te ih potom zalijepite. Ostavite da se ljepilo dobro osuši kako biste spriječili slučajno pomicanje spužvi, a kao dobar teret poslužit će vam knjige koje će osigurati i dodatni pritisak radi što boljeg prianjanja.

DIY ljepljenje spužvi

Kad su spužvaste oblice sigurno pričvršćene na podlogu, ostaje vam još samo da ih pošpricate ljepilom u spreju i prebacite tkaninu. Ovaj je korak vrlo jednostavan, ali zahtjeva preciznost. Nemojte žuriti, već strpljivo nanosite ljepilo na jednu po jednu oblicu. U suprotnom riskirate da vam se tkanina pretjerano nagužva.

DIY uzglavlje kreveta - stavčjanje tkanine

Stoga nakon što ste pošpricali oblicu, uredno prebacite tkaninu preko nje, zagladite rukom da se primi za spužvu, a potom ravnalom nekoliko puta prijeđite rubne dijelove, odnosno udubljenja između spužvi.

DIY uzglavlje kreveta - namještanje tkanine

Kako biste uspješno završili samostalno tapeciranje uzglavlja, potrebno je klamericom pričvrstiti  donji dio koji se naslanja na madrac te odrezati višak tkanine. Isti postupak potrebno je ponoviti i na stražnjemu dijelu. Dobro nategnite tkaninu i učvrstite ju najprije s bočnih strana, a potom i na gornjem dijelu uzglavlja.

DIY uzglavlje kreveta - učvrščivanje tkanine

Preostaje vam još samo uzglavlje pričvrstiti za okvir kreveta i vaša spavaća soba može zasjati u novom, ugodnom i raskošnom tonu.

DIY Uzglavlje kreveta konačno rješenje

DIY uzglavlje kreveta detalji

Izvor fotografija u članku: studio Ruan