Četiri razloga za kupnju vlastite nekretnine

9. ožujka 2022

Nekretnina za stanovanje osnovna je životna potreba, a pitanje koje se uvijek nameće jest kupnja vlastitog doma ili podstanarstvo. Svaki odabir ima svoje prednosti i mane, ovisno o životnim okolnostima svakog pojedinca u određenom trenutku, no kupnja vlastite nekretnine ipak ima veću prednost nego podstanarstvo.

Kupnja prve nekretnine

Kupnja prve nekretnine za stanovanje važna je životna odluka i uistinu prekretnica u životu svakog pojedinca. S obzirom na to da je riječ o velikoj investiciji koja se najčešće financira putem stambenih kredita, takva odluka treba biti pomno promišljena i detaljno isplanirana.

Četiri razloga za kupnju vlastite nekretnine

Kako bismo vam olakšali donošenje ove velike odluke, u nastavku teksta donosimo glavne prednosti i razloge za kupnju vlastite nekretnine.

1. RATA KREDITA ILI MJESEČNI NAJAM?

Iznosi mjesečne rate kredita i najma neznatno se razlikuju za većinu nekretnina. Ono što čini razliku jest činjenica da novac kojim ste platili najam stana je novac koji više nećete vidjeti, dok je plaćanje rate stambenog kredita dugoročna investicija kojom gradite vlasnički udio u svom domu.

2. PORAST CIJENA NEKRETNINA

Kupnja vlastite nekretnine najbolja je investicija koju možete napraviti jer cijene nekretnina imaju tendenciju rasta tijekom vremena. One u pravilu bilježe veći porast u odnosu na ostale životne troškove i stopu inflacije. Uložite li svoj novac u kupnju nekretnine, velika je mogućnost da će vrijednost vašeg uloga, odnosno vrijednost imovine s vremenom rasti.

3. OSJEĆAJ SIGURNOSTI I SLOBODE

Za razliku od podstanarstva, s kojim uvijek postoji mogućnost da najmodavac iznenada otkaže najam, posjedovanje vlastitog stambenog prostora pruža vama i vašoj obitelji osjećaj stabilnosti i sigurnosti koji su neprocjenjivi i od iznimne važnosti za kvalitetu života.

Također, ostanak u istom susjedstvu duže vrijeme omogućuje vam izgradnju dugotrajnijih odnosa u zajednici, što je posebice važno ako planirate obitelj ili već imate djecu. Takva stabilnost ima izravan utjecaj i na sve dobrobiti koje proizlaze iz njihovog obrazovnog i društvenog kontinuiteta u ranim godinama odrastanja.

4. DOM PO VAŠOJ MJERI

Rijetko tko ne mašta o posjedovanju vlastite nekretnine koja će funkcionalno i estetski odgovarati njihovim željama i potrebama. Prilagođavanje prostora osobnim preferencijama često nije moguće kad se nalazite u tuđem prostoru.

S druge strane, vlasništvo nad nekretninom daje vam slobodu izražavanja i omogućuje da podarite novom stambenom prostoru dašak svoje osobnosti, prilagodite ga svom životnom stilu i učinite ga domom baš po vašoj mjeri!

U slučaju da se odlučite na ovaj veliki korak u životu, svakako vrlo dobro istražite i proučite sve mogućnosti koje vam se nude, a kako biste bili još korak bliže ostvarenju svojih želja, zatražite povratni poziv i informirajte se o ponudi stambenih kredita OTP banke d.d.